Oglasi

Facebook uklonio tri milijarde lažnih naloga

Povećanje ukazuje na izazove sa kojima se Facebook suočava u uklanjanju naloga koje kreiraju kompjuteri da bi širili spam.
Finansijska kazna trebala bi bila uključena u sudsku nagodbu s FacebookomAP/Ilustracija

Kompanija Facebook saopštila je da je uklonila više od tri milijarde lažnih naloga od oktobra do marta, što je dva puta više nego prethodnih šest mjeseci. 

Novi izvještaj Facebooka međutim ne navodi koliko lažnih naloga je moguće propušteno.

Povećanje ukazuje na izazove sa kojima se Facebook suočava u uklanjanju naloga koje kreiraju kompjuteri da bi širili spam, lažne vijesti i druge neodgovarajuće sadržaje.

Blokirani u roku od nekoliko minuta

Kako se usavršavaju sredstva Facebook da primjeti ovakve naloge tako se usavršavaju i kreatori ovih lažnih naloga.

Facebook navodi da je većina lažnih naloga blokirana u roku od nekoliko minuta od njihovog stvaranja, prije nego što ih je neko video i prijavio kompaniji.

Facebook ima 2,4 milijarde aktivnih mjesečnih korisnika. Većina uklonjenih naloga neće se primjetiti u tom broju, međutim kompanija ipak procjenjuje da je pet posto njenih mjesečnih aktivnih korisnika lažno.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.