Facebook uklonio naloge povezane s predsjednikom Brazila

Jair Bolsonaro često optužuje medije za podrivanje njegovog kabineta (EPA)

Kompanija Facebook saopćila je da je uklonila desetke lažnih naloga na toj društvenoj mreži i Instagramu, od kojih je većina povezana s brazilskim predsjednikom Jairom Bolsonarom i njegovim sinovima, zbog, kako su naveli, koordiniranog neprihvatljivog ponašanja.

Šef katedre za sigurnost na internetu u Facebooku Nathaniel Gleicher je rekao novinarima da je, iako nemaju čvrstih dokaza da su profili koordinirani iz jednog političkog centra, primijećena njihova povezanost, prenosi Beta.

“Postojalo je nekoliko koordiniranih aktivnosti profila, uključujući duplikate i lažne profile koji su se predstavljali kao reporteri, postavljali razne sadržaje i upravljali stranicama. Neki od njih prepoznati su kao lažni od našeg automatiziranog sistema i uklonjeni su”, kazao je on.

Dodao je da su objave na tim profilima ranije uklanjane zbog kršenja standarda, uključujući govor mržnje.

Veliki broj afera

Uklonjena su 73 naloga, 14 stranica i jedna grupa koji su povezani sa zaposlenima predsjednika Brazila i njegovim sinovima, senatorom Flaviom Bolsonarom te zastupnikom Eduardom Bolsonarom.

Flavio Bolsonaro je u svom saopćenju naveo da “nije jasno kakvi su profili uklonjeni i da li je ta mreža izvršila cenzuru ili ne”.

Kabinet brazilskog predsjednika se nije oglašavao.

Ova mreža naloga funkcionira od 2018. godine, od predsjedničkih izbora, od kada je stvorila milionsku publiku kojoj plasira dezinformacije, prenosi AP.

Veliki broj afera povezanih s brazilskim predsjednikom i njegovom okolinom stvaraju mu sve veći pritisak, koji je samo dodatno uvećan situacijom u zemlji uslijed pandemije korona virusa.

Bolsonaro često optužuje medije za podrivanje njegovog kabineta, pa se svojim simpatizerima obraća lično putem Facebooka ili drugih mreža za komunikaciju.

Izvor: Agencije