Facebook uklonio 1,5 miliona snimaka napada na džamije

Facebook ima oko dvije milijarde aktivnih korisnika (Reuters)

Kompanija Facebook je u prva 24 sata nakon napada na dvije džamije na Novom Zelandu uklonila milion i po snimaka tog terorističkog čina.

“U prva 24 sata uklonili smo 1,5 miliona snimaka napada, od kojih je preko 1,2 miliona blokirano tokom njihovog postavljanja”, saopćeno je iz Facebooku, prenosi Reuters.

Iz Facebooka su, također, naglasili da su uklonili sve uređene verzije originalnog snimka koje nemaju u sebi uznemirujućeg sadržaja.

Ta društvena mreža ima oko dvije milijarde aktivnih korisnika.

Rasprava o ‘streamingu’

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern poručila je u nedjelju kako želi raspravu o “streamingu” uživo na toj društvenoj mreži.

Ona je rekla da je operativna čelnica Facebooka Sheryl Sandberg izrazila saučešće zbog napada na dvije džamije, u kojima je ubijeno 50 ljudi, a neki dijelovi napada bili su uživo prenošeni na toj društvenoj mreži.

“Naravno, javila mi se Sheryl Sandberg. Nisam razgovarala s njom direktno, ali nam se javila, izrazila je saučešće zbog onog što se dogodilo na Novom Zelandu”, rekla je Ardern na konferenciji za novinare upitana treba li Facebook onemogućiti “streaming” uživo.

“Ovo je problem o kojem ću raspraviti direktno s Facebookom”, poručila je Ardern.

Izvor: Agencije