Oglasi

Facebook uklanja račune iz Rusije, Irana, Makedonije, Kosova

Ukupno su s Facebooka i Instagrama uklonjene 2632 stranice, skupine, i računi zbog operacija povezanih s tim zemljama.
Računi povezani s Rusijom su uglavnom uklonjeni  zbog spamovaEPA

Facebook je objavio u utorak da je uklonio račune iz Irana, Rusije, Makedonije i Kosova koje je opisao kao "koordinirano ponašanje". 

Ukupno su s Facebooka i Instagrama uklonjene 2632 stranice, skupine, i računi zbog operacija povezanih s tim zemljama, objavila je ta društvena mreža.

Od tih računa 513 je povezano s Iranom, dok je 1907 povezano s Rusijom, navodi Facebook.

Računi povezani s Rusijom su uglavnom uklonjeni  zbog spamova  s manjim dijelom onih koji su uključeni u koordinirano ponašanje, prema izjavi.

Računi uklonjeni zbog ponašanja

Facebook je također rekao da su stranice i računi uklonjeni zbog njihova ponašanja, a ne zbog sadržaja.

Društvene mreže nedavno su poduzele akciju protiv takvih računa u mnogim zemljama nakon što su bile metom kritika u zadnje dvije godine zbog, kao što su i same priznale, vlastite sporosti u razvijanju alata za borbu protiv ekstremističkog sadržaja i propagandističkih operacija.

Kompanija je također uklonila takve račune povezane s Iranom u januaru.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.