Facebook ukinuo 200 aplikacija

Facebook je pogodila kriza povjerenja kod korisnika, oglašivača, zaposlenika i investitora (EPA)

Facebook je dosad ukinuo otprilike 200 aplikacija, u prvom koraku revizije aplikacija koje imaju pristup velikoj količini korisničkih podataka, a kao odgovor na skandal u čijem je središtu firma za političko savjetovanje Cambridge Analytica.

Aplikacije su ukinute u okviru detaljne istrage o tome mogu li se pomoću njih zloupotrijebiti podaci o korisnicima, rekao je Ime Archibong, potpredsjednik Facebooka.

Ta kompanija objavila je da je dosad obavila analizu hiljada aplikacija u okviru istrage koju je 21. marta naložio izvršni direktor Mark Zuckeberg.

Osnivač najveće društvene mreže na svijetu tada je rekao da će se istražiti sve aplikacije koje su imale pristup ogromnoj količini informacija prije nego što im je kompanija ograničila pristup 2014. godine.

Zvanične istrage

Facebook je pogodila kriza povjerenja kod korisnika, oglašivača, zaposlenika i investitora nakon što je priznao da su podaci o gotovo 87 miliona ljudi, većinom iz Sjedinjenih Američkih Država, došli u ruke firme Cambridge Analytica, koja ih je iskoristila u političkim kampanjama.

Nakon izbijanja skandala, u Americi i Evropi pokrenuto je nekoliko zvaničnih istraga, a Zuckerberg se nekoliko puta izvinio zbog kršenja privatnosti korisnika najveće društvene mreže na svijetu.

Cambridge Analytica je 2014. posredstvom psihološkog upitnika na koji je odgovorilo 270.000 osoba pribavila podatke o 87 miliona korisnika Facebooka.

To je britanskoj firmi omogućilo da stvori dragocjenu bazu podataka prije nego što ju je angažovala ekipa kampanje Donalda Trumpa.

Lični podaci u centru su ekonomskog modela Facebooka i drugih tehnoloških grupa, poput Twittera i Googlea, jer omogućuju bolje usmjeravanje reklamnih, trgovačkih ili političkih sadržaja.

Izvor: Agencije