Facebook razmišlja o sakrivanju broja ‘lajkova’ ispod objava

Facebook
Utrka za pažnju na društvenim mrežama posljednjih godina ima negativan odraz na mentalno zdravlje ljudi, posebno adolescenata (AP)

Čelnici društvene mreže Facebook razmišljaju o ukidanju prikazivanja broja osoba koje su reagirale na objave korisnika kako bi pomogli korisnicima koji se loše osjećaju kad im objava ne dobije željeni broj lajkova.

Portal DigitalTrends objavio je izvješće o posljednjim istraživanjima društvenih mreža i navodi kako se Facebook priprema da testno ukidanje brojača lajkova primijeni na aplikaciji Android, prenosi Anadolija.

Čelnici Facebooka potvrdili su te navode za magazin TechCrunch.

I prvi čovjek Facebooka Mark Zuckerberg prije nekoliko mjeseci izjavio je kako mu je želja da korisnici manje vode brigu o broju reakcija na njihove objave, a da više rade na povezivanju s drugim korisnicima.

Negativan odraz na mentalno zdravlje

Utrka za pažnju na društvenim mrežama u proteklih je nekoliko godina trend koji ima negativan odraz na mentalno zdravlje ljudi, a posebno adolescenata.

Profesor psihologije sa Sveučilišta u San Diegu Jean Twenge prije dvije godine objavio je rad u kojem ukazuje na veliki rast broja adolescenata koji dnevno minimalno pet sati provode na društvenim mrežama i upozorava da je ta kategorija i 70 puta sklonija samoubilačkim mislima od mladeži koja na društvenim mrežama dnevno provodi do sat vremena.

Rezultati Twengeovog istraživanja pokazali su da raste i broj adolescenata koji se osjećaju očajno i bezvoljno.

Taj je problem nešto izraženiji kod ženske populacije.

Izvor: Agencije