Facebook: Problem sa serverima krivac za pad mreže

Facebook razmatra povrat novca oglašivačima čije poruke nisu mogle biti poslane (EPA)

Kompanija Facebook okrivila je “promjenu konfiguracije servera” za najveći pad te društvene mreže u historiji, gdje su njene aplikacije prestale raditi širom svijeta.

Nestanak usluge trajao je najmanje 12 sati u više područja širom svijeta, a najveći udar bio je u Sjevernoj Americi i Evropi, prema podacima sajta za praćenje rada stranica downdetector.com.

Nakon objave da ima problema u srijedu, Facebook je ostao bez komentara gotovo 24 sata prije nego što su objavili objašnjenje i izvinjenje, prenosi Hina.

“Jučer [srijeda], kao rezultat nove konfiguracije servera, mnogi korisnici imali su problema s našim aplikacijama i uslugama”, napisao je Facebook na Twitteru u četvrtak.

Oporavljanje sistema

“Riješili smo problem i naši se sistemi oporavljaju. Jako nam je žao zbog problema i zahvalni smo na vašem strpljenju”, piše u objavi.

Nestanak je, vjeruje se, bio najveći u historiji Facebooka, a koji sad ima gotovo 2,7 milijardi korisnika samo na glavnoj društvenoj mreži, uz još Instagram i aplikacije za poruke.

Kao i kod prethodnih padova, #FacebookDown još je jednom postao vrlo popularan “hashtag” na konkurentskoj mreži Twitteru.

Bloomberg News objavio je da Facebook razmatra povrat novca oglašivačima čije poruke nisu mogle biti poslane.

Izvor: Agencije