Facebook predstavio vlastiti pretraživač

Ova opcija će korisnicima uskoro ponuditi mogućnost pretraživanja vlastitog sadržaja (Al Jazeera)

Piše: Robert Gabelić

Na velikoj konferenciji za novinare održanoj u utorak u Menlo Parku, svom glavnom kalifornijskom sjedištu, Facebook je demonstrirao rad vlastite tražilice.

Facebook Graph Search korisnicima nudi pomoć u pretraživanju bilijun ljudi i 240 bilijuna fotografija.

Najveća društvena mreža svojim korisnicima će uskoro ponuditi mogućnost pretraživanja vlastitog sadržaja.

Facebook ovim korakom snažno ulazi na tržište Googlea, čime je otvoren još jedan front među internetskim divovima.

Trenutno uključivanje Graph Search funkcionalnosti mogu zatražiti oni koji koriste Facebook na engleskom jeziku

Facebook Graph Search, što je puni naziv nove Facebookove tražilice, korisnicima želi ponuditi novi način za pronalaženje ljudi, fotografija, lokacija i interesa.

Formular koji bi se uskoro trebao pojaviti na vrhu stranice Facebook profila napokon će olakšati pretraživanje čitavog paralelnog interneta.

Unatoč ogromnoj količini podataka, većina sadržaja koji su generirali korisnici Facebooka teško je dostupna i vrlo nepregledna. Graph Search želi  riješiti taj problem omogućavanjem pretraživanja najveće društvene mreže.

Fokus nove tražilice

Facebookova tražilica olakšava potragu za prijateljima koji žive u nekom gradu primjerice. Oni koji su u potrazi za ljubiteljem nekog sporta u njihovom susjedstvu Graph Search bi, također, trebao pomoći.

Pretraživački algoritam Facebookovi inženjeri dizajnirali su tako da nudi odgovore na konkretna pitanja i pomaže u njihovom sastavljanju.

Pretraživanje fotografija, restorana i turističkih atrakcija unutar Facebooka funkcija je koja se čini praktična.

Otkrivanje restorana koji ima najviše ‘lajkova’ među prijateljima svakako može olakšati izbor lokacije za zajedničko okupljanje.

Graph Search nudi novi način za pretraživanja na webu, ali i novi prostor za prikazivanje oglasa. Ukoliko prikazana tražilica uspije zainteresirati korisnike, Facebook bi mogao značajno povećati prihode od oglašavanja.

Facebook je ovaj događaj najavio prošlog tjedna pomalo tajanstveno, marketinškim stilom kojim su se često služili Apple i Steve Jobs.

Pozivnica upućena novinarima sadržavala je samo adresu i rečenicu: “Dođite i pogledajte što stvaramo.” Očekivano, takav poziv pokrenuo je razne spekulacije. Brojni mediji u želji da pogode o čemu se radi su, zapravo, pomagali Facebooku u privlačenju pažnje.

Tržište kapitala

Dan uoči održavanja velike novinske konferencije Facebookova dionica dosegla je cijenu od 32 dolara, najvišu razinu od jula. Svoje dno dionica je dotakla u septembru na cijeni od 17,55 dolara, što je gotovo 54 posto manje od njezine inicijalne vrijednosti (38 dolara).

Nova funkcija Facebooku stvara i nove probleme –  zaštitu privatnosti korisnika.

Za Facebookovo poniranje na burzi nakon inicijalne javne ponude najviše je kriv mobilni segment poslovanja.

Najveća društvena mreža u mobilnom, najbrže rastućem tržištu, nije imala odgovor koji bi zainteresirao investitore. U međuvremenu situacija se polako promijenila.

Facebook je intenzivirao razvoj mobilnih aplikacija, koje je znatno unaprijedio prilagodivši ih izvornom kodu obje najpopularnije mobilne platforme. Predstavljen je i novi oblik oglašavanja, koji je prikladan i za prikazivanje na malim ekranima pametnih telefona.

Problem privatnosti

Kreirajući vlastitu tražilicu, Facebook je ponovo proširio područje djelovanja otvarajući novi prostor za prikaz reklama. Nova funkcija Facebooku stvara i nove probleme –  zaštitu privatnosti korisnika.

Oni se ponovno pozivaju da provjere postavke i odaberu koje podatke žele dijeliti s prijateljima, a koje otvoriti javnosti.

Uoči novinske konferencije nagađalo se o predstavljanju Facebook smartphonea, novim funkcionalnostima društvene mreže, iPad aplikaciji…

Među brojnim spekulacijama, najzvučnije je odjeknula ona o eventualnom predstavljanju novog pametnog telefona kojeg očito nema.

Mark Zuckerberg je još proteklog ljeta izjavio kako ne vidi osobitu korist od izrade Facebook smartphonea.

U utorak je ta izjava još jednom potvrđena. Facebook na tržište izlazi s vlastitom tražilicom, koja započinje vrlo ograničenim programom kroz ispitnu tzv. beta fazu.

Trenutno uključivanje Graph Search funkcionalnosti mogu zatražiti oni koji koriste Facebook na engleskom jeziku. 

Izvor: Al Jazeera