Oglasi

Facebook predstavio internet-dron

Dron Aquila, koji ima isti raspon krila kao Boeing 747, omogućit će pristup internetu zabačenim dijelovima svijeta.
Prototip drona Aquila predstavljen je u CalifornijiReuters

Facebook je izumio prvi dron na solarni pogon, a koji će u budućnosti omogućiti pristup internetu ljudima koji žive u zabačenim dijelovima svijeta.

Dron Aquila je dužine 42 metra, pa je tako iste veličine kao raspon krila aviona Boeing 747. Težak je gotovo 400 kilograma.

Yael Maguire, vođa naučnog tima Facebook Connectivity Laba, predstavio je prototip drona u Californiji.

Njegovom timu je trebalo 14 mjeseci da napravi dron, a ove godine će početi ispitni letovi.

U zraku 90 dana

Maguire je na predstavljanu prototipa naglasio da će baloni ispunjeni heliumom dizati dron u zrak.

Bespilotna letjelica trebala bi se zadržati u zraku 90 dana.

Predviđeno je da dron kruži u radijusu od tri kilometra. Jedan dan se popne na visinu od 30 kilometara, dok se drugi spusti na 20 kilometara da bi sačuvao energiju.

“Facebook Connectivity Lab također trenutno radi na laserskom sistemu koji šalje internetske signale u tlo. Cilj je napraviti laser koji može na 18 kilometara udaljenosti pogoditi kovanicu”, istakao je Maguire.

Cilj Facebookovog Aquila programa je da se omogući pristup internetu onim ljudima koji žive u područjima u kojim je preskupo izgraditi infrastrukturu za tako nešto.

Svaki dron će moći pokriti područje od 50 kvadratnih kilometara.

Osnivač Facebooka Marc Zuckerberg je rekao da će njegova firma dugoročno od toga profitirati kada više ljudi bude imalo pristup internetu.

Ipak, naglasio je da ovaj program nije usmjeren na profit.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.