Oglasi

Facebook pravi pomake u borbi protiv govora mržnje

Društvena mreža želi otkriti govor mržnje, grafičko nasilje i druge oblike kršenja pravila, čak i prije nego što korisnici to prijave.
Facebook ima skoro 2,3 milijardi korisnika širom svijetaReuters

Kompanija Facebook je saopćila da čini pomake na otkrivanju govora mržnje, grafičkog nasilja i drugih oblika kršenja njenih pravila, čak i prije nego što korisnici ove društvene mreže to primjete i prijave.

Facebook u izvještaju o provođenju standarda, navodi da je od aprila do septembra udvostručio proaktivno otkrivanje govora mržnje u odnosu na prethodnih šest mjeseci.

Također se ističe da je onesposobljeno više od 1,5 milijardi lažnih navoda u posljednjih pola godine, u poređenju sa 1,3 milijardi tokom prethodnih pola godine.

Većina lažnih naloga je, dodaje se, bila finansijski motivirana, a ne sa ciljem dezinformiranja, prenosi AP.

Brojne afere

Facebook ima skoro 2,3 milijardi korisnika širom svijeta. U posljednje vrijeme, kompanija je bila u centru nekoliko afera.

Krajem septembra, na društvenoj mreži hakirano je gotovo pedeset miliona profila.

Facebook se još oporavlja od afere sa britanskom kompanijom Cambridge Analytica, koja je nezakonito prikupljala podatke gotovo 87 miliona korisnika te mreže. Zbog toga je Velika Britanija kaznila kompaniju sa 567.000 eura. 

Kazna je maksimalna dopuštena po starim pravilima o zaštiti podataka, koja su bila na snazi do stupanja na snagu novog zakona - GDPR, u maju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.