Oglasi

Facebook prati i one koji nisu njegovi korisnici

Iz ove društvene mreže su priznali da su podaci desetaka miliona korisnika završili u rukama političke konsultantske kompanije Cambridge Analytica.
Kritičari kažu da Mark Zuckerberg nije rekao dovoljno o razmjerima i korištenju podatakaReuters

Zabrinutost zbog Facebookovog poštivanja privatnosti podataka sve je veća i izazvala je široku raspravu nakon što je njegov osnivač i izvršni direktor Mark Zuckerberg rekao da ta društvena mreža pratiti i one koji nisu njegovi korisnici.

Facebook je priznao prošlog mjeseca da su podaci desetaka miliona korisnika završili u rukama političke konsultantske kompanije Cambridge Analytica, među čijim klijentima je bila i izborna kampanja američkog predsjednika Donalda Trumpa 2016. godine.

Zuckerberg je izjavio u srijedu pred američkim Kongresom, odgovarajući na pitanje zastupnika Bena Lujana, da, zbog sigurnosnih razloga, Facebook također prikuplja "podatke o ljudima koji nisu njegovi korisnici".

Zastupnici i zagovornici privatnosti odmah su protestirali zbog te prakse, a mnogi su rekli da Facebook treba naći način da oni koji nisu njegovi korisnici otkriju što kompanija zna o njima.

'Zuckerberg nije rekao dovoljno'

"Moramo to srediti", rekao je Lujan Zuckerbergu.

Međutim, Facebook se oglasio u petak, saopćivši da su "njegovi proizvodi i usluge u skladu sa zakonom".

Kritičari kažu da Zuckerberg nije rekao dovoljno o razmjerima i korištenju podataka.

"Nije jasno šta Facebook radi s tim informacijama", kazao je Chris Calabrese, potpredsjednik za politiku u Centru za demokratiju i tehnologiju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.