Facebook pokreće program transparentnosti u EU-u

Facebook je optužen da je učestvovao u ruskom uplitanju u izboru Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a (EPA)

Facebook će krajem marta pokrenuti svoj program transparentnosti političkog oglašavanja u Evropskoj uniji, u okviru nastojanja da zaustavi pokušaje manipulacija prije evropskih izbora u maju, potvrdila je jedna zvaničnica kompanije u srijedu.

Društvena mreža krajem marta pokrenut će proceduru odobrenja koje će se morati pridržavati osobe ili entiteti koji žele objaviti političke oglase u okviru evropskih izbora, objasnila je novinarima Katie Harbath, odgovorna za pitanja vezana za izbore u Facebooku.

“Tražit ćemo od ljudi da prate ovu proceduru odobrenja u svakoj zemlji u kojoj se žele obratiti biračima”, objasnila je ona, prenosi Hina.

Ta mjera omogućuje društvenoj mreži provjere, kao i da zahtijeva pojedinosti o aktivnosti oglašivača te zabrani emitiranje reklama koje finansiraju strani učesnici.

Javno dostupne reklame

Reklamne kampanje ostaju javno dostupne sedam godina nakon objave i klikom na dugme mogu se dobiti podaci o potrošenom iznosu i broju pregleda.

Sedmični izvještaji po zemljama bit će objavljeni u maju.

Facebook, optužen da je učestvovao u ruskom uplitanju u izboru Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a, sada koristi taj alat tokom velikih izbora, kao i tokom izbora sredinom mandata u Sjedinjenim Američkim Državama, tokom predsjedničkih izbora u Brazilu i planira do kraja juna pokrenuti taj program na globalnom nivou, podsjetila je Harbath.

Facebook je nedavno otvorio dva nova regionalna operativna centra za izbore u Dublinu i Singapuru, uz postojeći u američkom štabu u Menlo Parku, kako bi u svakom trenutku mogao reagirati na moguće pokušaje uplitanja.

Izvor: Agencije