Facebook planira uvođenje svoje kriptovalute

Nova digitalna valuta, slična bitcoinu, mogla bi potaći elektronsku trgovinu posredstvom servisa i reklame na Facebookovim platformama (Reuters)

Kompanija Facebook planira napraviti novu digitalnu valutu, sličnu bitcoinu, za globalnu upotrebu koja bi mogla potaći elektronsku trgovinu posredstvom njegovih servisa i reklame na njegovim platformama.

Početak upotrebe digitalne valute, nazvane libra, planira se u sljedećih šest do 12 mjeseci. 

Facebook predvodi stvaranje te valute i njene prateće tehnologije.

Više od 20 Facebookovih partnera, uključujući PayPal, Uber, Visu i MasterCard, pomoći će da se finansira, izgradi i upravlja tim sistemom.

Usmjerena na ljude koji nemaju banku

Prema agenciji Beta, Facebook se nada da će prikupiti čak milijardu dolara od sadašnjih i budućih partnera da podrže taj projekt.

David Marcus, koji vodi Facebookovu operaciju za kriptovalute, u poruci na Twitteru napisao je danas da je libra usmjerena na 1,7 milijardi ljudi koji još nemaju banke 30 godina od otkrića interneta.

Stvaranje svoje valute koja bi mogla biti prijetnja bankama, nacionalnim valutama i privatnosti korisnika vjerovatno neće smanjiti interes regulatornih tijela za Facebook.

Facebook je trenutno pod američkom saveznom istragom u vezi s praksom čuvanja privatnosti korisnika i predstoji mu, zajedno s drugim tehnološkim gigantima, nova istraga u američkom Kongresu o zaštiti konkurencije.

Izvor: Agencije