Facebook optužen da namjerno krši zakon o privatnosti

Facebook je namjerno i svjesno kršio zakon o privatnosti podataka i antikonkurencijski zakon, navodi se u izvještaju (EPA)

Britanski parlamentarci objavili su u ponedjeljak oštar izvještaj u kojem se Facebook optužuje za namjerno kršenje zakona o privatnosti i zaštiti konkurencije u Velikoj Britaniji i u kojem se poziva na veću kontrolu nad kompanijama koje se bave društvenim mrežama.

Izvještaj o lažnim vijestima i dezinformacijama na društvenim mrežama uslijedio je nakon 18-mjesečne istrage, javlja agencija AP.

Parlamentarni odbor koji je pripremio izvještaj navodi da bi sajtovi društvenih mreža trebali primjenjivati obavezni etički kodeks, koji nadgleda nezavisni regulator, radi bolje kontrole štetnog ili nezakonitog sadržaja.

U izvještaju je posebno prozvan Facebook, za koji se navodi da je struktura njegovog sajta dizajnirana tako da “prikriva upoznatost i odgovornost za određene odluke”, prenosi Tanjug.

Kršenje zakona

“Očigledno je da je Facebook namjerno i svjesno kršio zakon o privatnosti podataka i antikonkurencijski zakon”, piše u izvještaju, u kojem se direktor Mark Zuckerberg također optužuje da je pokazao prezir prema britanskom parlamentu tako što je odbio brojne pozive da se pojavi pred Odborom za medije.

Agencija Reuters javlja da se povodom britanskog izvještaja oglasio i Facebook porukom da je “otvoren za sve propise koji imaju smisla”.

“Otvoreni smo za smislene propise i podržavamo preporuku Odbora za reformu izbornog zakona”, naveo je Karim Palant, Facebookov menadžer za politiku javnosti.

Dodao je da Facebook nije “ista kompanija” kakva je bila prije godinu dana i da je već napravio znatne promjene u svojim procedurama.

Facebook se prošle godine suočio s ogromnim skandalom zbog zloupotrebe privatnosti, kad je dozvolio da Cambridge Analytica, sada već ugašena britanska kompanija za prikupljanje podataka, koja je 2016. radila predsjedničku kampanju za Donalda Trumpa, pristupi privatnim informacijama 87 miliona korisnika te mreže.

Izvor: Agencije