Facebook ograničava političke oglase uoči američkih izbora

Izborni štab Donalda Trumpa osudio je nove mjere Facebooka (Reuters)

Facebook je saopćio da neće prihvatati nove političke oglase u sedmici uoči predsjedničkih izbora u SAD-u 3. novembra, što je još jedan u nizu poteza te kompanije da smanji rizik od širenja dezinformacija i miješanja u izbore.

Najveća društvena mreža u svijetu nastavit će dozvoljavati kampanjama i drugima da objavljuju političke oglase koji su već u sistemu, kao i da promijene koliko novca žele trošiti ili publiku kojoj su reklame namijenjene, ali će blokirati izmjenu sadržaja ili dizajna oglasa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kompanija je najavila da će napraviti posebnu oznaku za objave kandidata ili kampanja koji proglase pobjedu prije objavljivanja zvaničnih rezultata izbora.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg rekao je a će se nova politika, “kada stupi na snagu, definitivno odnositi na predsjednika i da će važiti za sve podjednako”.

U objavi na Facebooku u kojoj je najavio promjene, naveo je da je zabrinut zbog jedinstvenih izazova s kojima se birači ove godine suočavaju zbog pandemije korona virusa, koja je dovela do povećanog glasanja poštom.

Meta oštrih kritika

“Također brinem da bi, zbog dubokih podjela u našoj zemlji i potencijalnog objavljivanja rezultata izbora nakon više dana ili čak sedmica, mogao biti povećan rizik od građanskih nemira širom zemlje”, poručio je Zuckerberg.

Glasnogovornik Facebooka rekao je da se novi politički oglasi mogu postavljati nakon izbora.

Twitter je prošle godine zabranio političke oglase, dok je Google ograničio način na koji oni koji kreiraju predizborne reklame mogu namijeniti odeđenim biračima.

Facebook je bio meta oštrih kritika, uključujući zaposlenih u toj kompaniji, zato što ranije ovog ljeta nije osporavao nekoliko zapaljivih objava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, među kojima je i jedna u kojoj se iznijete obmanjujuće tvrdnje o glasanju poštom.

Kompanija je u četvrtak stavila novu oznaku na Trumpovu objavu, u kojoj se navodi da “glasanje poštom ima dugu historiju pouzdanosti u SAD-u i da isto predviđa za ovu godinu”.

Trumpov izborni štab osudio je nove mjere Facebooka.

Izvor: Agencije