Oglasi

Facebook odbio cijepanje, senator poziva na antimonopolsku istragu

Kompanija je odbila poziv suosnivača Chrisa Hughesa da se WhatsApp i Instagram pretvore u zasebne firme.
Mark Zuckerberg, FacebookChris Hughes kaže da je moć Marka Zuckerberga bez presedana i ne-američkaReuters - Arhiva

Kompanija Facebook odbila je poziv svojeg suosnivača Chrisa Hughesa na cijepanje najveće svjetske kompanije društvenih medija na tri dijela, a kongresnici su pozvali američko Ministarstvo pravosuđa da provede antimonopolsku istragu.

Facebook je pod nadzorom regulatora iz cijeloga svijeta zbog načina na koji dijele privatne podatke svojih korisnika, kako rješavaju problem govora mržnje i dezinformacija na svojoj društvenoj mreži.

Neki kongresnici tražili su i cijepanje velikih tehnoloških kompanija i nove savezne propise o privatnosti, prenosi Hina.

"Mi smo nacija s tradicijom zauzdavanja monopola, bez obzira koliko su dobre namjere čelnika tih kompanija. Markova [Zuckerberg] moć je bez presedana i ne-američka", napisao je Hughes u članku za The New York Times.

Fokusirati se na regulaciju interneta

Facebook broji blizu dvije milijarde korisnika na svojim mrežama, a također su vlasnici i aplikacije WhatsApp, Messenger i Instagram, od kojih svaka ima po milijardu korisnika.

Instagram su kupili 2012. godine, a WhastApp 2014. godine.

Facebook je odbio Hughesov poziv da se WhatsApp i Instagram pretvore u zasebne kompanije te su poručili kako bi se umjesto toga trebali usredotočiti na regulaciju interneta.

Zuckerberg će u petak posjetiti Pariz, gdje će se sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, s kojim će raspravljati o regulaciji interneta.

"Facebook shvaća da uz velik uspjeh dolazi i velika odgovornost. Alim ne provodi se odgovornost pozivom na razbijanje uspješnih američkih kompanija", napisao je glasnogovornik Facebooka Nick Clegg.

Blumenthal: Facebook treba razlomiti

"Odgovornost tehno-kompanija može se postići samo neumornim uvođenjem novih pravila za internet. To je točno ono na što je Mark Zuckerberg i pozvao", dodao je Clegg.

Američki demokratski senator Richard Blumenthal smatra da Facebook treba razlomiti te da bi Ministarstvo pravosuđa trebalo provesti antimonopolsku istragu.

Da Kongres uspije u naumu razjedinjavanja Facebooka, prvo trebaju pobijediti na sudu.

Rijedak je to slučaj, ali ne i nečuven, a najpoznatiji su cijepanje Standard Oila i AT&T-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.