Oglasi

Facebook obustavio predinstalaciju aplikacija na Huaweiju

Sadašnji vlasnici Huaweijevih pametnih telefona koji imaju Facebookove aplikacije moći će ih i dalje koristiti i ažurirati.
HuaweiAmerička administracija je zabranila razmjenu tehnologija između kineskih i američkih kompanijaEPA - Ilustracija

Facebookove aplikacije više se neće predinstalirati na novim uređajima kineske kompanije Huaweij, koja je pod američkim sankcijama uvedenim radi nacionalne sigurnosti usred trgovinskog sukoba Pekinga i Washingtona, priopćila je ta američka društvena mreža.

Ipak, sadašnji vlasnici Huaweijevih pametnih telefona koji imaju te aplikacije (Facebook, WhatsApp, Instagram, Messenger) moći će se njima i dalje koristiti i ažurirati ih, dodaje grupacija za AFP, potvrdivši medijske informacije.

Facebook napominje da "upravo proučava" službene dokumente američkih vlasti i "donosi mjere kako bi se uskladio s njima", rekla je glasnogovornica, prenosi Hina.

Predinstalacija znači saradnju

Grupacija je zasad prekinula isporuku tehnologija koje Huaweiju omogućuju da predinstalira te aplikacije.

Kao i mnoge druge popularne aplikacije, Facebook je predinstaliran na pametne telefone, što znači da društvena mreža tehnološki surađuje s kineskom grupacijom kako bi to bilo moguće.

No, američka administracija je zabranila razmjenu tehnologija između kineskih i američkih kompanija, što uzrokuje domino efekt na čitav tehnološki sektor.

SAD optužuje Huawei da radi za Vladu Kine i da ugrožava američku nacionalnu sigurnost, što kineska tvrtka negira.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.