Facebook ispravio objavu korisnika na zahtjev singapurske vlade

Zakon o lažnim vijestima stupio je na snagu u Singapuru prošlog mjeseca (EPA)

Facebook je priopćio u subotu da je stavio obavijest o ispravku na objavu korisnika na toj društvenoj mreži na zahtjev singapurske vlade, ali je pozvao na odmjereni pristup provedbi novog zakona o lažnim vijestima kako bi se zaštitila sloboda govora, prenosi Hina.

“Facebook je zakonski obavezan obavijesti vas da singapurska vlada kaže kako ova objava sadrži lažne informacije”, navodi se u obavijesti.

Obavijest o ispravku postavljena je u dnu originalne objave bez ikakvih promjena teksta, ali je ne mogu vidjeti drugi korisnici unutar i izvan zemlje.

Singapurska vlada priopćila je u petak da je dala naputak Facebooku da objavi obavijest o ispravku na objavu od 23. novembra, koja optužuje vladu za hapšenja zviždača i izbornu krađu, po novom zakonu o “lažnim vijestima”.

Zakon o lažnim vijestima

Singapurska vlada tvrdi da su optužbe “lažne” i “uvredljive” te su inicijalno naredili korisniku Alexu Tanu, koji vodi blog States Times Review, da objavi ispravku sporne objave. Tan, koji ne živi u Singapuru te tvrdi da je australski građanin, odbio je to učiniti, a vlasti kažu da ga se sada istražuje.

Zakon o lažnim vijestima stupio je na snagu u Singapuru prošlog mjeseca, nakon dvogodišnje pripreme.

“Budući da je zakon tek stupio na snagu, nadamo se da će jamstva singapurske vlade da on neće utjecati na slobodu izražavanja dovesti do odmjerenog i transparentnog pristupa njegovoj provedbi”, priopćio je Facebook.

Facebook je prethodno rekao kako je “zabrinut zbog aspekata ovog zakona koji daju široke ovlasti singapurskoj izvršnoj vlasti kako bi nas prisilila da uklonimo sadržaj koji ocijene kao lažan te da proslijedimo vladine obavijesti korisnicima”.

Izvor: Agencije