Facebook dobio dozvolu da kupi WhatsApp

Regulatori kažu da Facebook i WhatsApp nisu konkurenti (Reuters)

Antimonopolski regulatori Europske unije odobrili su američkoj društvenoj mreži Facebook kupnju platforme za poruke WhatsApp, unatoč protivljenju telekomunikacijskih kompanija, koje se boje rastuće moći američkih tehnoloških divova.

Europska komisija odobrila je 15 milijardi eura vrijedan sporazum između Facebooka i WhatsAppa, navodeći kako te dvije kompanije nisu izravni konkurenti i da će potrošači i dalje imati veliki izbor alternativnih aplikacija.

„Pažljivo smo razmotrili predloženu akviziciju i došli do zaključka da ona neće ugroziti konkurenciju na dinamičnom i rastućem tržištu“, izjavio je europski povjerenik za konkurentnost, Joaquin Almunia.

Najveći posao Facebooka do sada

Facebook je u veljači najavio kupnju WhatsAppa, popularne mobilne usluge za razmjenu poruka koju u svijetu koristi 600 milijuna ljudi, a američke vlasti odobrile su tu akviziciju u travnju.

Ova kupnja će biti najveći posao koji će Facebook napraviti u svojoj desetogodišnjoj povijesti, čime će najpopularnija društvena mreža osnažiti svoj položaj kada je riječ o uslugama razmjene poruka.

WhatsApp i njegovi rivali poput KakaoTalka, Vibera i kineskog WeChata su proteklih godina dobili bitku s telekomunikacijskim operaterima opcijom besplatnih poruka.

Usluge za razmjenu poruka imale su prihod od 120 milijardi dolara prošle godine, čime su ozbiljno ugrozile prihod telekomunikacijskog sektora, navodi se u istraživanju analitičarske kuće Ovum.

Izvor: Agencije