Facebook će uložiti 300 miliona dolara u novinarstvo

Facebook će osnovati specijalni fond u suradnji u Pulitzer Centerom od 5 miliona dolara (EPA)

Facebook će u sljedeće tri godine uložiti 300 miliona dolara u razne projekte povezane s novinarstvom, posebice za poticanje lokalnog informiranja, koje je posebno potisnula digitalna revolucija, objavila je tvrtka u utorak.

“Nastavit ćemo se boriti protiv lažnih informacija, dezinformacija i informacija loše kvalitete”, objasnio je u poruci na Facebookou Campbell Brown, zamjenik predsjednika zadužen za partnerstva s medijima i dodao da “imaju priliku i odgovornost pomoći lokalnim medijima da se razviju i uspiju”.

Početkom januara 2017. društvena mreža je već pokrenula “Facebook Journalism Project”, kako bi pojačala veze platforme s medijskom industrijom.

U to vrijeme uglavnom se radilo o prijedlozima rješenja medijima kako da poboljšaju prihode koje ostvaruju svojom prisutnošću na Facebooku i da razviju razmjene između društvene mreže i medija. Iznos uložen u tu inicijativu nije bio saopćen.

Osnivanje specijalnog fonda

Platforma koja ima 2,2 milijarda aktivnih korisnika odlučila je ići puno dalje s raznim projektima, već postojećima i onima koje će pokrenuti tom prigodom.

Između ostalog Facebook će osnovati specijalni fond u suradnji u Pulitzer Centerom od 5 miliona dolara, koji će financijski podržati planove reportaža.

U martu 2018. Google je rekao da će uložiti i 300 miliona dolara za niz projekata suzbijanja lažnih informacija i za podršku pouzdanim medijima.

Izvor: Agencije