Oglasi

Facebook bez dozvole prikupio e-mail adrese 1,5 miliona korisnika

Kompanija navela da je počela proces brisanja prikupljenih kontakata.
Liste kontakata elektronske pošte prenijete su na Facebook bez znanja ili dozvole korisnikaArhiva

Facebook je priznao da je bez dozvole prikupio e-mail kontakte 1,5 miliona korisnika, prenosi Tanjug.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, liste kontakata elektronske pošte „nenamjerno“ su prenijete na tu najveću društvenu mrežu na svijetu, poslije promjene dizajna od prije skoro dvije godine. 

Kako je prenio CNN, kompanija je u srijedu navela da je počela proces brisanja prikupljenih kontakata.

Iz Facebooka su objasnili da je problem nastao prije tri godine, kada je promijenjen način kreiranja korisničkog naloga na toj društvenoj mreži.

Prije tih promjena korisnici su imali mogućnost kreiranja liste kontakata elektronske pošte prilikom otvaranja naloga kako bi lakše pronašli prijatelje koji su već na Facebooku.

Posljednji u nizu incidenata

U maju 2016. Facebook je uklonio opciju koja objašnjava da se liste kontakata korisnika mogu prenijeti na tu društvenu mrežu prilikom otvaranja korisničkog naloga.

Zbog toga su, u nekim slučajevima, liste kontakata elektronske pošte prenijete na Facebook bez znanja ili dozvole korisnika.

Portparol Facebooka rekao je da kompanija nije shvatila da se to događalo sve do aprila ove godine, kada je prestala da nudi opciju provjere lozinke putem elektronske pošte prilikom prvog pristupanja toj mreži.

Ovaj incident je posljednji u nizu kada je u pitanju narušavanje privatnosti na Facebooku, koji ima više od dvije milijarde korisnika širom svijeta.

U posljednjih 18 mjeseci oni su uključili skandal sa analitičkim podacima iz Cambridgea, najveću povredu sigurnosti u historiji Facebooka.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.