Fabioli Gianotti drugi mandat generalne direktorke CERN-a

Drugi petogodišnji mandat Fabioli Gianotti počinje 1. januara 2021. godine (EPA)

Vijeće Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) dodijelio je Fabioli Gianotti drugi mandat na funkciji generalne direktorice te najveće evropske naučne organizacije.

Gianotti je generalna direktorica CERN-a od 2016. godine, kada je postala prva žena na čelu organizacije, a sada i prva osoba koja je dva puta birana na najvišu funkciju, prenosi Tanjug.

Predsjednica CERN-ovog vijeća Ursula Bassler ističe da je ona tokom prvog mandata pokazala veliku vještinu vođenja te međunarodne naučne organizacije, postajući uzor, naročito za žene u nauci, saopćeno je iz Instituta za fiziku.

“CERN će nastaviti koristiti njeno snažno vodstvo i iskustvo, naročito za važne dolazeće projekte”, rekla je Bassler.

Među najutjecajnijim ženama svijeta

Generalna direktorica CERN-a kaže da novi mandat predstavlja veliku privilegiju i ogromnu odgovornost za nju.

“Naredne godine bit će krucijalne za postavljanje temelja CERN-ovih budućih projekata i počastvovana sam što ću imati priliku raditi sa svim državama članicama, kao i drugim međunarodnim partnerima i svjetskom zajednicom fizičara čestica”, istakla je ona.

Gianotti je doktorirala na Univerzitetu u Milanu 1989. godine, a od 1994. godine radi kao istraživač u CERN-u.

Jedna je od “100 najinspirativnijih žena” po izboru The Guardiana (2011), bila je među prvih pet ličnosti 2012. godine prema Timesu, kao i na listi “100 najutjecajnijih žena” u izboru magazina Forbes 2013. i 2017. godine.

Drugi petogodišnji mandat Fabioli Gianotti počinje 1. januara 2021. godine.

Izvor: Agencije