Fabio Borini prešao u Liverpool

Borini je i ranije sarađivao sa Rodgersom (Getty Images)

Liverpool je potvrdio da je italijanski napadač Fabio Borini potpisao višegodišnji ugovor za taj klub.

Borini je iz talijanske Rome došao bez naknade, a sa ekipom sa Anfielda je potpisao ugovor vrijedan oko 14 miliona eura.

Nekadašnji igrač Parme će tako po treći put sarađivati sa Brendanom Rodgersom,  sa kojim je radio u Chelseaju i Swanseaju.

Borini je samo jednu sezonu proveo u Romi, u koju je došao iz Chelseaja u ljeto 2011. godine,  a u toj sezoni je uspio postići devet golova u 20 nastupa, prije nego što je otišao na posudbu u Parmu.

Dvadesetjednogodišnjak je svoj internacionalni debi imao u porazu Italije protiv Sjedinjenih Američkih Država u februaru 2012. godine, te je izabran i za nacionalni tim koji je došao do finala EURO-a 2012., međutim nije zabilježio niti jedan nastup na tom takmičenju.

Borini je prvi igrač kojeg je novi trener Liverpoola, Rodgers, doveo na Merseyside, nakon što je zamijenio legendu Liverpoola, Kennyja Dalglisha.

Rodgers je uvjeren da je Liverpool pravi klub za Borinija.

Značajan utisak

“Svidjet će se navijačima”, rekao je Rodgers za portal Liverpoolfc.com. “Veoma je talentiran, mlad, postiže mnogo golova, a njegova strast, fokus i koncentracija je veoma bitan sastav njegove igre – a to su i veoma bitne karakteristike dobrog igrača.”

Pošto je trenirao Borinija dok je bio rezervni trener u Chelseaju, Rodgers veoma dobro poznaje ovog nogometaša, rođenog u Bologni.

“Poznavao sam ga još kada mu je bilo 16 godina. Chelsea ga je uzeo od Bologne i veoma je brzo napredovao”, rekao je Rodgers.

“Nije ostao tu jer se nisu mogli dogovoriti oko ugovora, ali sam ga onda poveo u Swansea i tamo je ostavio značajan utisak.”

Borini će za Liverpool nositi dres sa brojem 29.

Izvor: Agencije