Fabijan najbolji na Omladinskom Film Festivalu

Na ovogodišnjem festivalu predstavljeno je 28 filmova među kojima i 10 premijera (Ustupljeno Al Jazeeri)

Film Fabijan, hrvatskog autora Lovre Mrđena, dobio je nagradu za najbolji kratki igrani film Omladinskog Film Festivala u Sarajevu. Tom je filmu, na završnoj svečanosti festivala, pripala još jedna nagrada – za najbolju mušku ulogu, koju je dobio mladi glumac Filip Križan.

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je glumici francuskog filma Marlon, Flavie Delangle.

Najbolji dokumentarni film na festivalu je Wedding Package, turskog redatelja Omera Miraca Turca.

“Stvarati umjetnička djela danas i vjerovati u njihovu moć da mijenjaju društvo ili pojedinca već je samo po sebi svojevrsna pobjeda nad prozaičnošću modernog življenja. Svi mladi autori i autorice čije smo filmove gledali na ovogodisnjem festivalu na svoj način su pobjednici. Vidjeli smo filmove koji su u eksperimentalnom i tehnološkom smislu superiorni, kao i filmove s vrlom snažnim idejama”, ocijenila je Arma Tanović, predsjednica žirija za kratki film.

Po njenim riječima, “tema koja je dominirala opusom festivala je anksioznost mladog čovjeka, njegova potreba da prevaziđe osobne limite i suoči se s vlastitim demonima”.

Četiri filma posebno izdvojena

U tom smislu izdvojila je četiri filma koji “snažnom fabulom, izvrsnom glumačkom igrom, mudrim rediteljskim rukopisom i po zrelosti izraza nadrastaju godine svojih autora”. To su filmovi Fabijan, Genek, Marlon i Breath, a sva četiri u fokusu imaju mladog čovjeka i njegovu osobnu dramu.

“U vrlo snažnoj konkurenciji pobjednički film ovogodišnjeg festivala Fabijan izdvaja se po tome što je osobna priča mladog čovjeka koji se suočava sa nefunkcionalnim roditeljstvom na način da stvara zasebni svijet u kojem dominira figura imaginarnog prijatelja. Ta osobna priča postala je pričom svih nas, postala je univerzalna”, obrazložila je Tanović.

Navodi i kako film “suočava sve s vlastitim odrastanjem, ali i s tim koliko dobro se snalazimo u ulozi roditelja”.

“Snažna i potresna priča ispričana je s nevjerovatnom toplinom i snažnom nenametljivom emocijom lišenom bilo kakve suvišnosti. Film je pun životnih distinktivnih odnosa, ne robuje klišeima u predstavljanju majke ovisnice te vrlo snažno sugerira ideju istrajnosti i povjerenja u vlastitu imaginaciju kao azil duha”, zaključuje.

‘Glas mladih’ Zoranu Galiću

Na ceremoniji zatvaranja Omladinski Film Festival Sarajevo je dodijelio i posebno priznanje “Glas mladih”, a ovogodišnji dobitnik je Zoran Galić. Festival mu je priznanje dodijelio zbog iznimnog doprinosa razvoju filmske umjenosti u Bosni i Hercegovini te pomoći pri razvoju studentskog kratkog filma. Zoran Galić je šef deska Kreativna Evropa u Bosni i Hercegovini.

Na ovogodišnjem festivalu predstavljeno je 28 filmova među kojima i 10 premijera.

Organizatori su izrazili zadovoljstvo posjećenošću projekcija natjecateljskih filmova te istaknuli kako je to dokaz da je Omladinski Film Festival “našao svoje mjesto pod zvjezdanim nebom”. Rečeno je i kako je festival postao “nezaobilazna destinacija” mladih autora iz cijele Europe.

Izvor: Al Jazeera i agencije