F-35: Pilotska kaciga od 400.000 dolara

Kaciga pruža sve informacije o aktiviranju oružanog sustava kad se gleda ravno, ali i u stranu, te skup sustav kamera (EPA)

Najnoviji američki borbeni zrakoplov F-35 našao se u središtu kontorverzi zbog cijene i dizajna, pa je tako predmet polemika postala i skupocjena kaciga pilota.

Najsavremeniji Lockheed Martin F-35 košta, naime, oko 100 milijuna dolara po letjelici, što ne uključuje cijenu motora.

Troškovi dizajna, stavljanja u pogon i proizvodnje do sada se procenjuju na oko 350 milijardi dolara, pa i više.

Još kontroverznija je, međutim, kaciga od 400.000 dolara, koja je integralni dio oružanog sustava borbenog zrakoplova.

Kamere za gledanje izvan kokpita

Major Will Andreotta, veteran američkih zračnih snaga i zapovjednik pilotskog tima za zrakoplove F-35, brani taj program i objašnjava da kaciga ima sve informacije o aktiviranju oružanog sustava i to kad se gleda ravno i u stranu.

“Dostupni su mi svi podaci iz letjelice, zbog čega je ovo više od kacige. Na gornjem dijelu se nalazi središnje računalo, koje obrađuje informacije i odlučuje o tome što će mi prikazati. Ovo je takozvani vizir, koji funkcionira kao ekran gdje se prikazuju svi podaci”, objašnjava Andreotta, prenosi Tanjug Glas Amerike.

Na kacigi se nalaze skupe kamere, koje omogućavaju pilotu da gleda izvan i unutar kokpita. Takođe ima kamere s infracrvenim zrakama.

Dan Grazier iz Projekta za nadzor Vlade kaže za Glas Amerike da kaciga ukazuje na veći problem, a to je stavljanje previše stvari u jedan paket.

“Da bi se objedinila sva ta tehnologija, gomilaju se troškovi i složene komponente koje kasnije treba održavati, zato što je riječ o još jednoj stvari u ovoj letjelici koja se može pokvariti u budućnosti”, navodi on.

Kamere za kacigu su neophodne zato što pilot u zrakoplovu F-35 sjedi mnogo niže nego u ostalim borbenim letjelicama.

Kritičari: Složeni dizajn umjesto jednostavnog rješenja

Grazier, međutim, smatra da je u pitanju greška u dizajnu.

“Za porezne obveznike to znači da ne plaćamo samo za dizajn kokpita pilotom u zrakoplovu, već i izdvajamo dodatnih pola milijuna dolara za složeni dizajn kacige kako bi se prevazišlo nešto što su mogli riješiti jednostavnim inženjerskim potezom”, kaže on.

F-35 je dizajniran da traje oko 50 godina.

Za američke vazdušne snage, mornaricu i marince proizvedeno je 2.500 letjelica, uz nekoliko stotina za saveznike koji sudjeluju u tom programu, a čiji se piloti trenutačno obučavaju u Arizoni, prenosi Glas Amerike.

Izvor: Agencije