ExoMarsu potrebno dodatnih 400 miliona eura

Cilj ExoMarsa jest potraga za dokazima prošlog ili sadašnjeg života na Marsu (EPA)

Samo mjesec dana nakon što se njihov skupi modul razbio o površinu Marsa Evropska svemirska agencija (ESA) od svojih je država članica zatražila da daju dodatnih 400 miliona eura za dovršetak misije istraživanja te planete pod nazivom ExoMars.

U sklopu te misije u dva dijela u oktobru je u orbitu uspješno poslana svemirska letjelica, ali modul koji je dizajniran da pripremi teren za mobilni rover, koji je trebao stići 2020, razbio se na površini Marsa.

Cilj ExoMarsa jest potraga za dokazima prošlog ili sadašnjeg života.

Kako bi dovršila misiju, ESA-i je potrebno “malo više od 400 miliona eura, u što je uključen sav tehnički rad za dovođenje vozila u fazu lansiranja”, rekao je David Parker, direktor ESA-inog programa za ljudski let i robotska istraživanja.

Ministri 23 države koje podržavaju evropski svemirski program, uključujući Kanadu, odlučit će o tome hoće li pokriti novonastale troškove na idućem susretu, koji će se narednog četvrtka i petka održati u Luzernu u Švicarskoj.

Predsjednik ESA-e Jan Woerner upozorio je ranije ovog mjeseca da će ExoMars, čiji je budžet ranije iznosio 1,5 milijardi eura, trebati još “nekoliko stotina miliona” kako bi se projekt dovršio.

Problemi s automatiziranim sistemom

Problemi oko finansiranja već su odgodili lansiranje rovera za dvije godine.

Nakon što je obrađena gomila podataka, ESA je u četvrtak objavila da je modulu Schiaparelli, koji se razbio na površini Marsa, otkazalo računarsko mjerenje rotacije.

Zbog toga su se padobran, zaštitni toplinski štit i potisnici za kočenje pokrenuli prekasno, pa je modul udario u površinu Marsa brzinom od 540 km/h.

Izvor: Agencije