Ewa Kopacz nova premijerka Poljske

Ewa Kopacz ima rok od 15 dana za sastavljanje nove vlade (EPA)

Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski u ponedjeljak je imenovao predsjednicu Donjeg doma Parlamenta Ewu Kopacz na dužnost predsjednice vlade i zadužio je za uspostavu nove vlade umjesto vlade dosadašnjeg premijera Donalda Tuska, novoimenovanog predsjednika Vijeća Evropske unije.

“To će biti dobra vlada. Znam da će mi zadatak biti težak, ali spremna sam na izazov”, rekla je Kopacz (57) nakon imenovanja, prenosi AFP.

Kopacz ima rok od 15 dana za sastavljanje nove vlade, iako se iz ureda predsjednika već neko vrijeme govori o datumu 22. septemabra.

Promjene u ministarstvima

Formiranje nove poljske vlade postalo je neizbježno nakon imenovanja dosadašnjeg premijera Tuska na položaj predsjednika Evropskog vijeća, koji treba preuzeti 1. decembra.

Prema pisanju poljskih medija, u novoj vladi će biti promjena na čelu mnogih ministarstava, među kojima onima unutrašnjih, a možda i vanjskih poslova, koje sedam godina vodi Radoslaw Sikorski.

Sikorski, najpoznatiji poljski političar u inostranstvu, mogao bi zamijeniti Ewu Kopacz na čelu Parlamenta.

Nova predsjednica vlade bliska je dosadašnjem premijeru Tusku, koga će zamijeniti i na čelu stranke Građanska platforma (desni centar).

Izvor: Agencije