Oglasi

Evropski teleskop putuje ka zvijezdama

Ciljevi misije je da se izradi 3D karta naše galaksije, sa preciznim mjerenjem razdaljine među zvijezdama.

Izvor: ESA

Evropska svemirska agencija (ESA) je u četvrtak lansirala satelit Gaia, koji će izraditi do sada najprecizniju trodimenzionalnu mapu zvijezda naše galaksije, kako bi se prikupile informacije o porijeklu i evoluciji univerzuma.

Agencija je saopćila da je satelit lansiran iz Francuske Gvajane u 10:12 časova po srednjeevropskom vremenu, a od rakete se odvojio nakon 41 minute i 59 sekundi leta.

Satelit će uz pomoć teleskopa snimati skoro milijardu zvijezda u našem galaktičkom komšiluku, a to je tek mali dio zvijezda Mliječnog puta, koji, po pretpostavkama, ima 100 milijardi zvijezda.

Ciljevi misije je da se izradi 3D karta naše galaksije, sa preciznim mjerenjem razdaljine među zvijezdama.

Moćna kamera

Satelit se usmjerio ka takozvanoj Lagrangeovoj tački 2, na kojoj će mu Zemlja napraviti zaklon od Sunca.

Gaia, u čiju izradu je ESA uložila blizu 400 miliona eura, koristi moćnu kameru od 1.000 megapiksela da „lovi“ planete, asteroide i komete izvan Sunčevog sistema.

Također, jedan od glavnih ciljeva misije bit će da se ispitaju ključni dijelovi teorije relativiteta Alberta Einsteina.

Vjeruje se da će ukupni troškovi misije dostići cifru od 740 miliona eura.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.