Evropski sud: Prekršena prava majke jer joj nisu vraćena djeca

Majci je prekršeno pravo na poštivanje porodičnog života, garantirano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima (Arhiva)

Evropski sud za ljudska prava naredio je državi Srbiji da Beograđanki isplati više od 10.000 eura odštete jer je pravni sistem dopustio da se ne izvrše sudske odluke kojom su joj nakon razvoda dodijeljena djeca, a koju je njen bivši suprug silom odveo nedugo nakon razvoda 2002.

Nakon toga ona djecu praktično nije viđala sedam godina i ona su se od nje otuđila.

U presudi se navodi da je “neizvršavanje prava na starateljstvo podnositeljice predstavke, dodijeljeno privremenom (sudskom) naredbom i konačnom presudom, kršenje njenog prava na poštivanje porodičnog života, garantirano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”, prenosi Tanjug.

Također, u njenom slučaju prekršeno je pravo iz Konvencije u vezi s dugotrajnim postupkom pred Ustavnim sudom Srbije (koji je trajao približno tri godine), konstatirao je sud u Strasbourgu.

Kršenje prava na pravedno suđenje

Istom odlukom dosuđeni su joj troškovi postupka od 5.300 eura, tako da joj je država obavezna isplatiti ukupno 15.300 eura u roku tri mjeseca od pravosnažnosti presude.

Na odluku je moguće uložiti žalbu Velikom vijeću Evropskog suda u roku tri mjeseca.

M. M. (55) iz Beograda razvela se od supruga 2001. i svoje dvoje djece povela sa sobom kod svojih roditelja.

Međutim, u januaru 2002. njen bivši suprug silom je uzeo djecu.

Od tada do oktobra 2009. nije imala redovne kontakte s djecom, i to zbog namjernog opstruiranja od bivšeg muža, što je dovelo do toga da se djeca otuđe od nje i kasnije se izjasne da žele ostati s ocem, a majku viđati povremeno, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu Evropskog suda.

Sud u Beogradu najprije je u februaru 2003. donio privremenu mjeru u korist majke za isključivo starateljstvo do konačne presude i za predaju djece u roku 24 sata.

Konačnom presudom sud joj je dodijelio jedinstveno starateljstvo u oktobru 2005, sa zabranom kontakta između bivšeg muža i djece od tri mjeseca, kako bi im se omogućilo da obnove emotivne veze s majkom.

Nijedna odluka suda nije provedena iako je bilo pokušaja.

Tokom godina majka je imala sporadične susrete s djecom, koja su, kada su napunila dovoljan broj godina (najprije 12, pa 15) izjavila da bi radije ostala s ocem i redovno se sastajala s majkom.

Tražila da joj se isplati 200.000 eura

U međuvremenu su djeca postala punoljetna.

Ustavni sud Srbije, na osnovu njene ustavne žalbe iz 2009, tri godine kasnije utvrdio je kršenje prava na pravedno suđenje u vezi s dužinom izvršnog postupka konačne presude iz oktobra 2005. kojom joj je pripalo starateljstvo nad djecom.

Od Evropskog suda tražila je da joj dosudi 200.000 eura na ime nematerijalne štete jer je pretrpjela bol i patnju zbog toga što nije viđala svoju djecu, uz osjećaj anksioznosti i bespomoćnosti.

Navela je da će novac upotrijebiti za obnovu odnosa s djecom i za zajedničke aktivnosti, ali joj je sud dosudio 10.000 eura na ime odštete.

Izvor: Agencije