Evropski sud potvrdio zabranu nošenju nikaba u Belgiji

Francuska je prva zemlja koja je uvela takav zakon, u aprilu 2011. godine (Arhiva)

Evropski sud za ljudska prava u utorak je potvrdio zabranu nošenja nikaba u javnosti koji potpuno pokriva lice, a koju je uvela Belgija, javlja AFP.

Sud u Strazburu je naveo da zabrana garantira socijalnu koheziju, zaštitu prava i sloboda drugih ljudi i da je neophodna u demokratskom društvu.

Kako se navodi, Belgija je zabranila nošenje nikaba u skladu sa zakonom iz juna 2011. godine.

Prema tom zakonu, zabranjeno je pojavljivati se u javnosti “s licem koje je maskirano ili sakriveno u potpunosti ili djelomično, tako da se osoba ne može identificirati”, a da kršenje tog zakona može rezultirati kaznom i do sedam dana zatvora.

Pritisak javnosti i strah od kažnjavanja

Francuska je prva zemlja koja je uvela takav zakon, u aprilu 2011. godine.

Evropski sud za ljudska prava je već presudio u korist francuskog zakona 2014. godine, kada je odbacio argumente da zabrana krši vjerske slobode i individualna ljudska prava.

U slučaju Belgije zabrana je donijeta u slučaju dvije žene koje su nosile nikab uz obrazloženje da su same odlučile da ga nose, da su njihova prava narušena i da je zakon diskriminatorski.

Jedna od njih je nastavila nositi nikab i nakon uvođenja zakona, ali je prestala zbog pritiska javnosti i straha da će biti kažnjena.

Druga žena je sudu kazala da je odlučila ostati kod kuće, navodi se u saopćenju suda.

Izvor: Agencije