Evropski sud odlučuje o deportacijama Bošnjaka iz Crne Gore

Kako bi odlučio o pravnoj osnovi za postupak protiv Crne Gore, Sud je tražio od te države da odgovori na navode porodica ubijenih (Arhiva)

Evropski sud za ljudska prava uskoro će odlučiti da postoji li pravna osnova za tužbu protiv Crne Gore u predmetu koji se odnosi na ratne deportacije 82 bošnjačke izbjeglice, koje su kasnije ubijene.

Crnoj Gori dat je rok do sljedećeg mjeseca da odgovori na zahtjev Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu nakon što su tu zemlju tužile porodice Bošnjaka koji su deportovani 1992, a kasnije ubijeni u Bosni i Hercegovni.

Kako bi odlučio o pravnoj osnovi za postupak protiv Crne Gore, Sud je tražio od te države da odgovori na navode porodica ubijenih, koje tvrde da crnogorske vlasti nisu ozbiljno istražile zločine protiv Bošnjaka, koji su u to vrijeme imali status izbjeglica, prenosi Fena.

Istraga provođena bez entuzijazma

Tužba podnesena 2013. također navodi da je istraga u Crnoj Gori provođena bez entuzijazma, da nije obuhvatala sve odgovorne za taj zločin, uključujući i najviše zvaničnike, bez čijeg se “znanja, pristanka i podrške” ne bi moglo izvršiti policijsko hapšenje i izručenje izbjeglica.

“Istraga je pokrenuta kako bi se pružio razlog za obustavu građanskog postupka koji su pokrenule porodice žrtava radi dobijanja odštete, a ne da bi se postigla pravda”, navedeno je u tužbi.

Nevladina organizacija Akcija za ljudska prava, koja predstavlja porodice, u srijedu je saopćila da zahtjev iz Strasbourga znači da je prvi prag u ispitivanju osnovanosti tužbe uspješno savladan.

“Evropski sud za ljudska prava također je pozvao Bosnu i Hercegovinu da dostavi pisane komentare s obzirom da su porodice njeni državljani”, naveli su iz Akcije za ljudska prava, prenosi Balkanska istraživačka mreža.

Za posmrtnim ostacima još se traga

Više od 60 Bošnjaka i nekoliko osoba srpske nacionalnosti bilo je protivzakonito pritvoreno i dovedeno u sjedište policije u Herceg Novom, odakle su 25. i 27. maja 1992. autobusima deportovani do teritorije pod kontrolom bosanskih Srba, navedeno je u tužbi Evropskom sudu.

Nakon deportacija većina je Bošnjaka ubijena, a za njihovim posmrtnim ostacima još se traga.

Devet bivših crnogorskih policajaca optuženih za deportacije oslobođeno je optužbi u novembru 2012. nakon što je Viši sud u Podgorici presudio da, iako su hapšenja bila nezakonita, ona nisu predstavljala ratni zločin, a devet optuženih osoba nisu pripadale nijednoj strani u ratu u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije