Oglasi

Evropski sud odbacio Hamasovu žalbu

Palestinska organizacija žalila se na odluku EU-a da Hamas smatra terorističkom organizacijom, zbog čega je podložan evropskim sankcijama.
Hamas se žalio sudu da je odluka EU-a iz 2015. zasnovana na činjenicama koje ne potvrđuju dokaziEPA

Sud Evropske unije odbacio je žalbu Hamasa na odluku EU-a iz 2015. da ga se smatra terorističkom organizacijom, zbog čega je podložan evropskim sankcijama, javlja dpa.

Evropska unija uključila je Hamas na svoj spisak terorističkih organizacija 2001, nakon čega mu je zamrznuta imovina u Uniji.

Pokret, koji je preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze 2007, od tada je više puta pokušao da ospori tu evropsku odluku.

Rešenje se odnosi na odluku EU-a iz 2015. da obnovi svoju raniju odluku protiv Hamasa.

Između ostalog, Hamas tvrdi da se odluka iz 2015. bazira na činjenicama koje nisu podržane dokazima, da mu je uskraćeno pravo na odbranu i prekršeno pravo da poseduje imovinu.

'Hamas nije država'

Tvrdi i da je "zakonit politički pokret, koji je pobedio na palestinskim izborima i koji čini srž palestinske vlade" i da, prema tome, ne može da bude smatran terorističkom organizacijom.

Sudije su te argumente odbacile.

Budući da Hamas "nije ni država ni vlada, na njega ne može da se odnosi princip nemešanja", ocenili su.

Odluka da se Hamas stavi na spisak terorističkih organizacija delomično je podstaknuta nalogom tadašnjeg britanskog ministra unutrašnjih poslova i odlukom američkog državnog sekretara iz 1997, koji su ga proglasili terorističkom organizacijom, navodi sud.

Hamas na odluku može da se žali višoj instanci, Evropskom sudu pravde (ECJ).

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.