Oglasi

Evropski sud: Negiranje holokausta ne spada u slobodu izražavanja

Bivši njemački zastupnik negirao je postojanje holokausta i pozivao se na Evropsku povelju o ljudskim pravima.
Sud u Strasbourgu ocijenio je da su izjave Ude Pastoersa neosnovane i suprotne povelji na koju se pozivaEPA

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) u četvrtak je odlučio da negiranje holokausta ne spada u slobodu izražavanja zagarantiranu Evropskom poveljom o ljudskim pravima.

Nijemac Udo Pastoers, bivši pokrajinski zastupnik neonacističke stranke NPD, u svojim je govorima 2010. negirao da se holokaust ikad dogodio, javlja Hina.

Sud u pokrajini Mecklenburg-Zapadno Pomorje, na sjeveroistoku Njemačke, osudio ga je 2012. jer je stalno koristio izraz "takozvani holokaust", prenosi AFP.

"Osuđen je za namjerno blaćenje jevrejskog naroda prema zakonima svoje države u poštenom postupku", presudio je ECHR i odbacio njegovu žalbu.

Jednoglasna presuda

Pastoers je tvrdio da uživa zaštitu prema članu 10 Evropske povelje o ljudskim pravima, koji je garant slobode izražavanja.

No, sud u Strasbourgu ocijenio je da su njegove izjave, u kojima je namjerno govorio neistine kako bi ocrnio Jevreje, "neosnovane i suprotne povelji na koju se poziva".

Sedam sudija ECHR-a presudu je donijelo jednoglasno.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.