Evropski sud: Logo Adidasa s tri pruge nevažeći

Sudije su odbacile i Adidasov argument da je njegov znak poprimio karakteristiku posebnosti zahvaljujući raširenoj upotrebi u cijeloj Uniji (EPA)

Drugi najviši sud Evropske unije presudio je danas da je logo kompanije Adidas s tri paralelne pruge nevažeći jer mu nedostaje posebnost koja je neophodna za pravnu zaštitu robnih marki, prenose agencije.

Opći sud Evropske unije tako je potvrdio odluku Zavoda za intelektualno vlasništvo Evropske unije (EUIPO) iz 2016. kojom je poništena prethodna odluka o prihvatanju te oznake, javlja agencija Reuters.

“Žig nije shematski prikaz niza elemenata koji se ponavljaju u pravilnim razmacima nego obična figurativna oznaka”, napisao je sud u saopćenju.

Sudije su odbacile i Adidasov argument da je njegov znak poprimio karakteristiku posebnosti zahvaljujući raširenoj upotrebi u cijeloj Uniji, napominjući da je kompanija priložila relevantne dokaze za pet od 28 država EU-a.

Spor s Belgijancima

Njemački proizvođač sportske opreme registrirao je taj logo 2014, navodeći da se sastoji od “tri paralelne pruge jednake širine primijenjene na proizvodu u bilo kojem smjeru”.

To je, međutim, osporila belgijska kompanija Shoe Branding Europe, s kojom je njemački gigant u gotovo decenijskom sporu.

Jedan od sudova EU-a presudio je prošle godine i da je logo Shoe Brandinga s dvije pruge nevažeći jer su pruge, kako je saopćeno, suviše slične zaštitnom znaku Adidasa.

Adidas može podnijeti žalbu Evropskom sudu pravde.

Izvor: Agencije