Evropski sindikati traže okvir za minimalce

Radnik, Radnici, Tvornica
KfW navodi da bi se ekonomija trebala barem djelomično normalizirati do ljeta (EPA)

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO), savjetodavno tijelo EU-a koje predstavlja civilno društvo, pozvao je Europsku komisiju da direktivom ustanovi europski okvir za primjerenu minimalnu plaću kako bi se smanjilo siromaštvo i razlike među članicama Europske unije, prenosi Hina.

EGSO smatra da je obvezujući okvir EU-a u vidu direktive potreban kako bi se pokušao uistinu riješiti ozbiljan i dugotrajan problem siromaštva u Europi te Uniji vratila vjerodostojnost s obzirom na to da EU nije ni približno ispunio svoje obveze usmjerene na smanjenje broja europskih građana kojima prijeti siromaštvo za 20 milijuna, priopćeno je.

Razlike u propisanim plaćama unutar EU-a su velike. Prema podacima Eurostata, minimalna plaća u Bugarskoj iznosi 286 eura, dok je u Luksemburgu 2.071 euro. Postojeći instrument za suzbijanje siromaštva je otvorena metoda koordinacije koja nije ispunila očekivanja.

U mišljenju EGSO-a navodi se da njome nije osiguran primjereni minimalni dohodak u svim zemljama EU-a, što je uzrokovalo daljnje produbljivanje razlika unutar i između država članica te uvelike naškodilo vjerodostojnosti EU-a.

“Uvođenje obvezujućeg europskog okvira za dostojan minimalni dohodak u Europi, koji bi omogućio generaliziranje, podupiranje i dostojno (odgovarajuće) određivanje sustava minimalnog dohotka u državama članicama, bilo bi stoga prvi europski važan odgovor na ozbiljan i postojan problem siromaštva u Europi”, stoji u mišljenju pod nazivom “Za europsku okvirnu direktivu o minimalnom dohotku”, koje je sastavio Georges Dassis, član Skupine radnika i bivši predsjednik EGSO-a.

Direktivom uvesti obavezni okvir

EGSO je 2013. godine usvojio mišljenje o istoj temi u kojem je tražio od Komisije da “preispita mogućnosti financiranja europskog minimalnog dohotka, uz naglasak na uspostavi odgovarajućeg europskog fonda u tu svrhu”, no tada je Komisija prijedlog ocijenila preuranjenim, navodi u u priopćenju.

Ovim mišljenjem EGSO predlaže Europskoj komisiji da, u vidu direktive, uvede obvezni europski okvir za primjereni minimalni dohodak.

“To bi se moglo uvesti u obliku direktive kojom bi se odredio referentni okvir za utvrđivanje primjerenog minimalnog dohotka, prilagođenog životnom standardu i načinu života u svakoj zemlji i kojim bi se uzeli u obzir elementi društvene preraspodjele, oporezivanja i životnog standarda ovisno o referentnom proračunu, čija bi se metodologija utvrdila na europskoj razini”, stoji u mišljenju EGSO-a.

Izvjestitelj Dassis je rekao da se Komisija “ne smije skrivati iza načela supsidijarnosti, na koje se u ovom slučaju nepravilno poziva, te na temelju toga odlučiti da ne može poduzeti ništa u vezi s tako važnim problemom koji se odražava na dostojanstvo i ljudska prava”.

EGSO je savjetodavno tijelo EU-a, koje sebe opisuje kao “most” između civilnog društva i institucija Europske unije, a ima 350 članova iz svih država članica. Članovi, koje predlažu vlade država članica, a potvrđuje ih Vijeće EU-a uzimajući u obzir mišljenje Komisije na mandat od pet godina, djeluju u tri skupine koje predstavljaju poslodavce, radnike i razne interese (poljoprivrednici, slobodne profesije, potrošači, organizacije za zaštitu okoliša, mali poduzetnici itd).

Izvor: Agencije