‘Evropski san’, dokumentarni film na Al Jazeeri Balkans

Tri adolescenta koja žive u Patrasu, u Grčkoj – Andreas, mladi Grk s teškim finansijskim problemima usljed krize, Ali Reza, izbjeglica iz Afganistana, te Abdulla, izbjeglica iz Sirije – sanjaju o velikom putovanju ka Evropi i bore se kako bi ga ostvarili jer ga smatraju jedinim rješenjem u svojim životima.

Dvojica uspijevaju stići do odredišta – Ali Reza u Švedsku, a Abdulla u Austriju.

Andreas je još u Grčkoj. Hoće li ostvariti svoje snove ili će ih uništiti trenutna realnost Evrope?

Mikes Sam Modiano  producent

Glavni je izvršni direktor kompanije “TopCut-Modiano”. Producira filmove duže od 20 godina. Važniju filmografiju čine mu: The Dream, koji je režirao Freddy Vianelli, Kinetta u režiji Georgea Lanthimosa, Paradise is a personal issue u režiji Dimitre Arapoglou, The song of life pod režiserskom palicom Antonyja Lykouresisa, Evridiki's case Freddyja Vianellija. Producirao je posljednja dva međunarodno priznata dokumentarca Annete Papathanassiou: The Nymphs of Hindu Kush i Playing with Fire.

Anneta Papathanassiou  glumica, režiserka

Kao režiserka radila je na velikom broju dokumentaraca.

Odabrana filmografija: Living is Cool iz 2003 (drugo mjesto i nagrada za najbolje ostvarenje na Festivalu dokumentarnog filma u Solunu 2004), After the Tsunami – Sri Lanka iz 2003, Qadir – An Afghan Ulysses iz 2008. u koprodukciji s Al Jazeerom English (dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film na festivalu Roma Fiction Festival 2008, nagrade MiradasDoc 2009. i nagrade Japana 2009), a doživio je i televizijsko prikazivanje u Finskoj, Grčkoj, Sloveniji, Danskoj, Švedskoj, Španiji, te međunarodno emitiranje na Al Jazeeri, The Nymphs of Hindu Kush iz 2011. (nagrada za najbolji dokumentarni film na festivalu SAID, Seattle, 2013, nominiran za “Zlatnu pandu” za najbolji film s antropološkom temom na Sichuan Festivalu 2011, prikazan na kanalu ARTE u Francuskoj i Švedskoj), Playing with Fire iz 2014. (posebna nagrada žirija na Pesaro Doc Festivalu 2015. u Italiji, međunarodna nagrada “Zlatna panda” 2014. u Kini, nagrada za najbolji dokumentarni film na londonskom Festivalu grčkog filma 2014, specijalno priznanje na festivalu International Film Awards Berlin 2014, nominacija za NHK nagradu 2014. u Japanu, nagrada Doc on Air na Festivalu dokumentarnog filma u Solunu 2013).

Angelos Kovotsos  režiser

Režirao je više od 200 dokumentarnih filmova za grčka kina i javnu televiziju (ERT). Dobitnik je nagrada za rad na festivalima i u Grčkoj i u inozemstvu. Odabrana filmografija: Sun come up, sun go down 2006. (nagrada grčkog Filmskog centra za najbolji dokumentarni scenarij); The viper of Milos 2009. (koprodukcija s ERT-om / EBU-om), Encardia, the dancing stone 2012. (koprodukcija s GFC-jem / Apulia Film Commissionom, nagrada publike na Festivalu dokumentarnog filma u Solunu 2012, specijalno priznanje na Festival del Cinema del Reale, La Specchia, 2012), It's time for heroes 2013. (Festival dokumentarnog filma u Solunu 2013 – zvanična selekcija), David Kennedy, sculpting life 2014. (Festival dokumentarnog filma u Solunu 2015). Tokom 2015. surežirao je film The Park, Nissa and Ali s Annetom Papathanassiou, koji je emitiran na ERT-u.

Izvor: Al Jazeera