Evropski radnici napuštaju Veliku Britaniju zbog Brexita

Glasanje o napuštanju Evropske unije u junu 2016 godine najviše je utjecalo na trend odlaska stranih radnika iz Velike Britanije (EPA)

Posljedice Brexita već se osjećaju na britanskom tržištu rada, dok je broj judi iz Evropske unije koji rade u toj zemlji opao u rekordnom broju.

Nacionalni zavod za statistiku saopćio je da je broj državljana EU-a koji rade u Velikoj Britaniji od prošle godine opao za 132.000, zaključno sa septembrom, na 2,25 miliona.

To je najveći pad broja radne snage u godišnjem periodu od kako su se počeli registrirati takvi podaci 1997. godine. 

Takvi podaci djelomično se mogu  pripisati i ekonomskim pomacima u drugim zemljama tokom proteklih nekoliko godina.

Izgleda da je, ipak, glasanje o napuštanju EU-a u junu 2016. godine najviše utjecalo na takve trendove.

Neizvjestan status stranaca

To ne samo da je dovelo do pada vrijednosti funte, što je učinilo Veliku Britaniju manje atraktivnom ekonomskom destinacijom, nego je i stvorilo veću neizvjesnost oko budućeg statusa evropskih radnika u Velikoj Britaniji.

“Nagli pad broja migrantskih radnika iz EU-a tokom protekle godine pokazuje da se britansko tržište rada počinje mijenjati i prije Brexita”, izjavio je Stephen Clarke, visoki ekonomski analitičar u fondaciji Resolution.

Državljani EU-a koji žive u Velikoj Britaniji u neizvjesnosti su zbog svojih radnih prava nakon glasanja o Brexitu, koje je uglavnom bilo potaknuto brigama oko imigracije.

Jedna od glavnih povlastica članstva u 28-članom bloku je sloboda za njegove građane da se kreću i rade bilo kuda unutar EU-a, prenosi Associated Press.

Izvor: Agencije