Evropski populisti profitiraju od izbjegličke krize

Izbjeglice, Migranti
Populističke stranke su u izbjegličkoj krizi, kažu stručnjaci, pronašle temu kojom mogu probuditi emocije koje dovode do jake polarizacije (EPA)

Sve je više zemalja Europske unije u kojima desni populisti izvlače politički profit zahvaljujući neriješenoj migrantskoj krizi, pri čemu je sve teže doći do zajedničkog europskog rješenja, piše Deutsche Welle (DW).

“Izbjeglička ili migrantska kriza” je u mnogim zemljama EU-a utjecala na stvaranje jakih desno-populističkih oporbenih stranaka i to se može videti u Francuskoj, Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj i Njemačkoj, piše DW i dodaje da su u nekim državama desničarski populisti dio vlasti, kao u Belgiji, Finskoj, Austriji, Grčkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj, a odnedavno i u Italiji.

Potpredsednik Europske komisije Frans Timmermans sa zabrinutošću upozorava da bi osnaženi desničarski populisti i neriješeno pitanje migracija mogli dovesti ne samo do krize Vlade u Njemačkoj, već i da bi mogli ugroziti jedinstvo EU-a.

Izbjeglička kriza kao dio poslovnog modela

“Kada se pogleda razvoj situacije u posljednjih nekoliko godina, vidi se kako su migracije tema koja je EU dovela na rub ponora. Migracije igraju ključnu ulogu u svakoj zemlji članici, bez obzira o kojoj i kakvoj je zemlji riječ”, rekao je Timmermans u u Europskom parlamentu.

Za Stefana Lehnea, stručnjaka za europska pitanja u Carnegie fondaciji u Bruxellesu, jasno je da je migrantska kriza postala dio poslovnog modela populističkih stranaka, koje su pronašle temu kojom mogu probuditi emocije koje dovode do jake polarizacije, prenosi Tanjug.

“Zato oni ne odustaju od ove teme”, smatra Lehne.

On za DW kaže da rješenje vidi samo u tome da pojedine zemlje svoje nacionalne interese stave u drugi plan te da prije svega pokažu solidarnost, jer se “samo na europskoj razini može naći cjelovito i održivo rješenje”.

Lehne: Traumtaski šok pokazao se efektivnim

Od 2015. godine, broj izbjeglica i migranata koji dolaze u Grčku, Italiju i Njemačku naglo je pao za blizu 75 posto, politika prema migrantima je postala znatno restriktivnija, međutim populističke stranke i vlade i nadalje izazivaju osjećaj kod ljudi da su granice preplavljene izbjeglicama.

Lehne objašnjava da je to zbog toga što se traumatski šok pokazao efektivnim.

Izvor: Agencije