Evropski parlamentarci: Hitno spasiti BHRT

BHRT je u teškom finansijskom stanju (Al Jazeera)

Članovi Evropskog parlamenta uputili su pismo bh. vlastima u kojem su ih upozorili na potrebu rješavanja problema održivosti Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine.

„Članovi Evropskog parlamenta uznemireni su zbog situacije u kojoj se nalazi Javni servis u Bosni i Hercegovini i upozoravaju bosanske vlasti da je, ako Parlamentarna skupština ne donese adekvatnu odluku o finansiranju Javnog medijskog servisa do kraja juna 2017, sistem, a posebno nacionalni emiter BHRT,  u velikoj opasnosti od raspada“, navodi se u pismu.

Iz EP-a upozoravaju da bi uslijed raspada BHRT-a, Bosna i Hercegovina bi postala jedina evropska zemlja bez javnog emitera, što je u suprotnosti sa evropskim standardima i vrijednostima.

„Kolaps javnog nacionalnog emitera je neprihvatljiv za zemlju koja je članica Vijeća Evrope i koja otvara pregovore o članstvu u Evropskoj uniji“, stoji u pismu.

Zastupnici u Evropskom parlamentu pozivaju vlasti BiH da ispune standarde Evropske unije i Vijeća Evrope i osiguraju nezavisnost Javnog medijskog servisa, trenutnu finansijsku održivost sistema Javnog medijskog servisa.

Također se predlažu izmjene i dopune postojećeg zakonodavstva, odnosno da se osiguraju odgovarajuća privremena rješenja. Dalje se u pismu traži da se osiguraju odgovarajući entitetski Javni medijski servisi, zasnovani na etničkim specifičnostima konstitutivnih naroda, koji neće služiti prvenstveno vladama ili strankama na vlasti i koji će afirmisati život i kreativnost stanovništva i spriječiti etničke podjele i poticanje na govor mržnje.

Demokratski dijalog

Kao zadnju stavku iz EP-a poručuju da je „potrebno podržati nacionalnog emitera BHRT kao faktor sinergije, instrument demokratskog dijaloga između različitih etničkih grupa u BiH i njihovog međusobnog razumijevanja, povjerenja i afirmacije, baziranog na nepristrasnom, nezavisnom, uravnoteženom, profesionalnom i najkvalitetnijem sadržaju, koji priprema multietničko osoblje, uz podjednako korištenje svih jezičkih verzija u Bosni i Hercegovini“.

Zastupnici u Evropskom parlamentu, pozivaju Evropsku komisiju da obrati pažnju, vrši nadzor i pomogne predložene aktivnosti, navodi se u pismu upućenom bh. vlastima.

Al Jazeera je u januaru izvijestila kako sindikati tvrde da od osnivanja BHRT-a stanje nije bilo teže. Direktor Belmin Karamehmedović tada je rekao da je pitanje dana kada će, zbog problema finansiranja, BHRT obustaviti svoj rad.  

Izvor: Agencije