Evropski parlament za pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Europska unija, EU
Dogovoreno je započinjanje priprema za globalni sistem sankcija za ozbiljna kršenja ljudskih prava (EPA)

Zastupnici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta (AFET) pozvali su zemlje članice Europske unije da ove godine otvore pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

“I Albanija i Sjeverna Makedonija obavile su svoje domaće zadatke neophodne za početak pristupnih pregovora“, poruka je izaslanstva Vanjskopolitičkog odbora EP-a, prenosi Tanjug.

U priopćenju EP-a navodi se da je 2019. godina ključna za Albaniju i Sjevernu Makedoniju zbog činjenice da će zemlje članice u lipnju odlučivati o spremnosti tih zemalja za otvaranje pristupnih pregovora.

‘Priznati da je postignut napredak’

“Albanija i Sjeverna Makedonija napravile su znatne reforme pod teškim okolnostima i sada je ključno da članice EU-a na temelju tih dostignuća priznaju da je napredak postignut te odluče započeti pristupne pregovore ove godine”, navodi se u priopćenju.

Izaslanstvo Vanjskopolitičkog odbora, koje je od 27. veljače do 1. ožujka boravilo u Tirani i Skoplju, poziva obje zemlje da zadrže fokus na reformama u području pravosuđa, ekonomije, vladavine prava i javne administracije.

Poslanik Tune Kelem, koje je bio na čelu tog izaslanstva, istovremeno upozorava da, i pored pokazane odlučnosti u provođenju reformi, postoje nedostatak nacionalnog jedinstva i unutarnja neslaganja, koja mogu poremetiti proces EU-integracija Albanije i Sjeverne Makedonije.

Rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Melescanu rekao je krajem siječnja kako je otvaranje pregovora Makedonije s EU-om prioritet tijekom rumunjskog predsjedanja Unijom te da EU treba dokazati svoju posvećenost Makedoniji i Albaniji djelima i početi pregovore s objema zemljama.

Rumuniji u fokusu dvije zemlje

“Na prekretnici smo u procesu proširenja prema zapadnom Balkanu”, istaknuo je rumunjski ministar, podsjećajući na prošlogodišnju strategiju Europske komisije za proširenje i Vijeća za opće poslove, koje je prošlog lipnja dalo uvjetne datume za pregovore s Makedonijom i Albanijom.

Prema diplomatskim izvorima u EU-u, Rumunjska ima namjeru uložiti napore kako bi uvjerila zemlje članice koje se najoštrije protive otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, poput Francuske i Nizozemske.

Melescanu je dodao da će tijekom rumunjskog predsjedanja nastaviti podržavati pregovaračke procese sa Srbijom i Crnom Gorom, a zahtijevao je i posebnu pozornost od EU-a za Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Agencije