Oglasi

Evropski parlament za pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Vanjskopolitički odbor pozvao je na otvaranje pristupnih pregovora, poručivši da su dvije zemlje obavile neophodne domaće zadatke.
Europska unija, EUAlbanija i Sjeverna Makedonija napravile su znatne reforme, poručeno je iz Evropskog parlamentaEPA - Ilustracija

Zastupnici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta (AFET) pozvali su zemlje članice Europske unije da ove godine otvore pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

"I Albanija i Sjeverna Makedonija obavile su svoje domaće zadatke neophodne za početak pristupnih pregovora", poruka je izaslanstva Vanjskopolitičkog odbora EP-a, prenosi Tanjug.

U priopćenju EP-a navodi se da je 2019. godina ključna za Albaniju i Sjevernu Makedoniju zbog činjenice da će zemlje članice u lipnju odlučivati o spremnosti tih zemalja za otvaranje pristupnih pregovora.

'Priznati da je postignut napredak'

"Albanija i Sjeverna Makedonija napravile su znatne reforme pod teškim okolnostima i sada je ključno da članice EU-a na temelju tih dostignuća priznaju da je napredak postignut te odluče započeti pristupne pregovore ove godine", navodi se u priopćenju.

Izaslanstvo Vanjskopolitičkog odbora, koje je od 27. veljače do 1. ožujka boravilo u Tirani i Skoplju, poziva obje zemlje da zadrže fokus na reformama u području pravosuđa, ekonomije, vladavine prava i javne administracije.

Poslanik Tune Kelem, koje je bio na čelu tog izaslanstva, istovremeno upozorava da, i pored pokazane odlučnosti u provođenju reformi, postoje nedostatak nacionalnog jedinstva i unutarnja neslaganja, koja mogu poremetiti proces EU-integracija Albanije i Sjeverne Makedonije.

Rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Melescanu rekao je krajem siječnja kako je otvaranje pregovora Makedonije s EU-om prioritet tijekom rumunjskog predsjedanja Unijom te da EU treba dokazati svoju posvećenost Makedoniji i Albaniji djelima i početi pregovore s objema zemljama.

Rumuniji u fokusu dvije zemlje

"Na prekretnici smo u procesu proširenja prema zapadnom Balkanu", istaknuo je rumunjski ministar, podsjećajući na prošlogodišnju strategiju Europske komisije za proširenje i Vijeća za opće poslove, koje je prošlog lipnja dalo uvjetne datume za pregovore s Makedonijom i Albanijom.

Prema diplomatskim izvorima u EU-u, Rumunjska ima namjeru uložiti napore kako bi uvjerila zemlje članice koje se najoštrije protive otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, poput Francuske i Nizozemske.

Melescanu je dodao da će tijekom rumunjskog predsjedanja nastaviti podržavati pregovaračke procese sa Srbijom i Crnom Gorom, a zahtijevao je i posebnu pozornost od EU-a za Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.