Evropski parlament podržao produženje roka za Brexit

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije predviđen je za 31. oktobar (AFP)

Zastupnici u Evropskom parlamentu usvojili su neobavezujuću rezoluciju kojom su podržali još jedno produženje roka za Brexit ako Velika Britanija to zatraži.

Nakon trosatne rasprave u srijedu zastupnici su na plenarnom zasjedanju Parlamenta u Strasbourgu glasali o rezoluciji s 544 glasova za, 126 protiv, uz 38 suzdržanih, piše Anadolija.

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije predviđen je za 31. oktobar. Britanski premijer Boris Johnson zalaže se da Velika Britanija napusti EU 31. oktobra sa sporazumom o povlačenju ili bez njega.

Iznijeti prijedloge

Michel Barnier, glavni pregovarač EU-a za Brexit, prisustvovao je raspravi, te je zastupnicima poručio da želi nastaviti raditi “dan i noć” kako bi pronašao zadovoljavajući dogovor o Brexitu za obje strane. Pozvao je Johnsona i njegov tim da iznesu konkretne prijedloge.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker nedavno je ponovio da je Velika Britanija u obavezi iznijeti legalna i funkcionalna rješenja koja su u skladu sa sporazumom o povlačenju.

Juncker je istakao da je Evropska komisija “spremna i otvorena” razmotriti takve prijedloge, ali i dodao da oni još nisu izneseni.

Izvor: Agencije