Evropski parlament odlučuje o čelnici Evropske komisije

Za mjesto predsjednice Evropske komisije potrebno je više od polovine glasova od ukupno 751 zastupnika (EPA)

Europski parlament će se u utorak, na plenarnoj sjednici, očitovati o kandidaturi Njemice Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije.

Ukoliko Von der Leyen dobije podršku EP-a, odmah se kreće u proces formiranja novog saziva EK-a.

U suprotnom, Europsko vijeće ima mjesec dana da EP-u dostavi ime novog kandidata ili kandidatkinje za najvišu dužnostu u Europskoj uniji.

Obraćajući se zastupnicima, kao ključne naglaske svog programa navela je snažniju ulogu EU u borbi protiv klimatskih promjena, ostvarivanju socijalne pravde i jednakosti kao i za vladavinu prava i učinkovitiju vanjsku politiku Unije. Posebno je, kao svoj ključni cilj, istaknula ujedinjenje i jačanje Europe.

U prvih 100 dana mandata najavila je “Zeleni sporazum za Europu”, te osvrnula na jačanje gospodarstva i socijalnu pravdu dostupnu svim građanima Unije.

“Predložit ću fond za one koji su najviše pogođeni. Ambiciozni smo, nikoga ne ostavljamo iza sebe i nudimo perspektivu”, kazala Von der Leyen.

Najavila je “borbu za socijalnu pravdu, rad koji se isplati i da svatko tko radi puno radne vrijeme može živjeti pristojan život”.

Posebno se posvetila položaju žena

Zatražila je bolju zaštitu za sve koji izgube posao zbog gospodarskih turbulencija i obećala da će raditi u poboljšanju mogućnosti zapošljavnja mladih te će u tom smislu, kako je najavila, utrostručiti budžet za Erasmus program.

Poseban dio govora posvetila je ženama i rodnoj ravnopravnosti.

Govor pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu završila je porukom “Živjela Europa”, koju je izgovorila na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku.

Nakon predstavljanja programa, Von der Leyen će odgovarati na pitanja lidera političkih grupa, a predviđena je i debata europskih zastupnika o njenom imenovanju i programu.

Tajno glasanje predviđeno je od 18:00 sati.

Za mjesto predsjednice EK-a potrebno joj je da dobije povjerenje više od polovice glasova od ukupno 751 zastupnika u EP-u.

Zeleni i krajnja ljevica će glasati protiv

Europska pučka stranka – EPP, iz čijih redova dolazi Ursula von der Leyen, ujedno i najbrojnija politička grupa u EP-u, već je najavila svoju podršku izboru prve predsjednice EK-a.

Europski socijaldemokrati, kao druga grupacija po broju zastupnika, imaju primjedbe na nepoštovanje principa izbora vodećeg kandidata s europskih izbora u slučaju nominiranja Von der Leyen.

I socijaldemokrati i europski liberali očekuju da vide hoće li Von der Leyen podržati njihove zahtjeve koji se odnose, kako na programsku politiku, tako i na sastav nove EK-a. 

Zeleni i krajnja ljevica već su najavili da će glasati protiv.

Ako dobije potrebnu većinu, Von der Leyen odmah kreće u nominacije za sastav nove EK-a, koja bi trebala počesti s radom do kraja godine.

Izvor: Agencije