Evropski nogometni divovi na balkanskim stadionima

Tošeski: Neizmjerno smo ponosni na uspjeh bez presedana u historiji nastupa omladinskih klubova iz Srbije u UEFA kupovima (Ustupljeno Al Jazeeri)

Dva velikana evropskog nogometa u srijedu će gostovati na stadionima u našoj regiji.

Riječ je o utakmicama doigravanja za plasman u osminu finala omladinske Lige evropskih prvaka, u Sarajevu Željezničar dočekuje madridski Atletico, dok će u Beogradu, na stadionu FK Voždovac, Brodarac ugostiti Manchester United.

Milan Kuljić, trener kluba iz Srbije, ističe kako su svi u Brodarcu presretni što mogu ugostiti jedan tako slavan klub kao što su „Crveni đavoli“ iz Manchestera.

Užitak u spektaklu

„Malo igrača, trenera, klubova dobije šansu da u jednoj takmičarskoj utakmici odmeri snage sa jednim od tri najpopularnija kluba na svetu. To stvarno doživljavamo kao privilegiju, ali i kao nešto što smo sami zaslužili jer smo u prethodne četiri evropske utakmice pokazali svoj kvalitet“, kazao je on prije utakmice, te dodao kako su gosti, „u skladu sa svojom veličinom i renomeom“, apsolutni favoriti.

„Ali to su bili i Maccabi i Saburtalo. Ne opterećujemo se protivnikom i važnošću meča, živimo za 7. februar i hoćemo da uživamo u jednom pravom spektaklu. Vredno treniramo i pozivamo publiku da dođe, značiće nam podrška.“

Njegovi puleni su u prethodnim etapama eliminirali izraelski Maccabi iz Tel Aviva (1:1, 1:0), te Saburtalo iz Gruzije (1:1, 2:2, Brodarac prošao zbog više postignutih golova u gostima).

Kapiten omladinaca Brodarac Miloš Tošeski ističe značaj meča za cijelu generaciju mladih igrača.

„Naš tim krasi pravo drugarstvo i zajednički duh – na terenu i van njega. Neizmerno smo ponosni na uspeh bez presedana u istoriji nastupa omladinskih klubova iz Srbije u UEFA kupovima. Sada nas očekuje po imenu jedna od najslavnijih ekipa u istoriji klupskog fudbala na svetu“, ističe on.

„To je ekipa, po renomeu i kvalitetu, koja će nas naročito inspirisati da se predstavimo u u najboljem svetlu i, uz pomoć svih 5.200 navijača na stadionu Voždovca, pobedimo i potvrdimo da smo tim za velika dostignuća i u Evropi.”

Poziv navijačima sa Grbavice

Trener juniora Željezničara Omer Joldić sa nestrpljenjem i optimizmom očekuje meč protiv Atletica.

„Iz analize protivnika smo vidjeli da se radi o jako kvalitetnoj ekipi, na kraju krajeva sada su svi kvalitetni među kojima je i Željezničar. Naravno da imaju i slabije i jače strane, pokušat ćemo slabije da iskoristimo, bolje da neutrališemo. S pravom se možemo nadati dobrom rezultatu, imamo dobru generaciju igrača koja je tu na okupu, potpomognuta s tri fudbalera iz prve ekipe“, govori šef struke mladih „Plavaca“.

„Gledajući vremensku prognozu u Sarajevu se ne očekuju padavine što me jako raduje. Broj gledalaca će nama biti od velike koristi, naravno da će biti jedan određeni pritisak na dječake koji nemaju iskustva, ali mi treneri smo tu da ih savjetujemo i pripremimo.“

Zdravstveni bilten igrača sarajevskog kluba je dobar, nekoliko nogometaša je imalo manje povrede koje su zaliječene.

„Poslije utakmice Sarajeva i Manchester Uniteda, ovo je sigurno najzvučnije ime koje ovdje dolazi, bez obzira na to što se radi o juniorima. Poslije rata je bila situacija kada su Željezničar i Sarajevo napravili iskorak u pretkolima Lige prvaka. Željezničar je igrao protiv slavnog Newcastlea, dok je Sarajevo protiv Dinama iz Kijeva u onom pretkolu za izlazak u grupnu fazu, tako da sa sigurnošću mogu reći da je ovo jedan od najatraktivnijih protivnika koji smo mogli dobiti“, ističe Joldić i poziva navijače da pomognu.

„Navijači na Grbavici znaju šta rade i oni su tu uvijek da pomognu kako seniorima tako i juniorima. U proteklim utakmicama protiv bugarskog i hrvatskog predstavnika su zaista bili 12 igrač. Pozivam sve ljude da u što većem broju dođu u srijedu na Grbavicu i podrže nas.“

Žrijeb u petak

Utakmica u Sarajevu počinje u 16, a u Beogradu u 18 sati.

Prema propozicijama takmičenja, u ovom dijelu takmičenja se igra po jedna utakmica, na terenu slabijeg tima, a već u petak je žrijeb osmine finala gdje su plasman, kao pobjednici grupa izborili: Barcelona (Španija), Basel (Švicarska) Bayern (Njemačka), Chelsea (Engleska), Liverpool (Engleska), Manchester City (Engleska), Porto (Portugal), Tottenham (Engleska)

U doigravanju se sastaju:

Molde (Norveška) – Monaco (Francuska)

Inter Milan (Italija) – Spartak Moskva (Rusija)

Ajax (Holandija) – Paris Saint-Germain (Francuska)

RB Salzburg (Austrija) v Sporting (Portugal)

Brodarac (Srbija) – Manchester United (Engleska)

Nitra (Slovačka) – Feyenoord (Holandija)

Željezničar (BiH) – Atletico Madrid (Španija)

Krasnodar (Rusija) – Real Madrid (Španija)

Izvor: Al Jazeera