Evropski ministri protiv referenduma u RS-u

Ministri vanjskih poslova Evropske unije od vlasti bh. entiteta Republika Srpska traže odustajanje od referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Šefica diplomatije EU-a Federica Mogherini je izjavila da su svi ministri duboko zabrinuti zbog situacije koja bi mogla nastati nakon referenduma.

Kazala je kako datum referenduma još nije određen, što ukazuje na to da postoji mogućnost da on bude izbjegnut.

Mogherini je rekla kako očekuje rad na reformama u narednim sedmicama kako bi Bosna i Hercegovina mogla ići naprijed.

”Mogherini je napomenula kako smatra da su odnosi između EU i BiH pozitivni i produktivni, ali i upozorila da će se rad nastaviti u smislu plana reformi i uspostavljanja koordinacijskog mehanizma kako bi BiH mogla sa EU govoriti jednim jezikom”, javila je reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Evropski povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn je rekao kako je potrebno raditi na jačanju BiH kao jedinstvene države.

Lajčak: Pravno neprihvatljivo

Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke, smatra kako je neophodno da EU reagira na na odluku Narodne skupštine RS da organizira referendum.

„I mislim da treba da reagiramo zbog više razloga. Pravno, to je neprihvatljivo jer je to jasno kršenje i Dejtonskog sporazuma i domaćeg zakonodavstva. Ne može entitet odlučivati o institucijama na nivou države“, rekao je Lajčak za Al Jazeeru na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a u Briselu gdje je jedna od tema i Bosna i Hercegovina.

„Ali, politički treba i da se podsjetimo da 2011. godinu kada je Milorad Dodik već izašao s idejom takvog referenduma, tada smo se dogovorili i s visokom predstavnicom Catherine Ashton, i ja sam bio s njom, da ako ima neke primjedbe, ako ima neke probleme u vezi funkcionisanja institucija pravosuđa, onda smo otvorili strukturiran dijalog kao platformu da se o tome razgovara s partnerima. Mi smo ispoštovali našu reč. Taj dijalog se nastavlja, ali Dodik je jednostrano odustao od toga i ponovo se vratio ideji referenduma, što znači da je prekršio svoju reč, što znači da ne poštuje svoje obaveze i zato mi treba da reagujemo na to. To je neprihvatljivo.“

Lajčak je kazao kako BiH može napredovati samo kroz dijalog.

„Ako neko odbija dijalog i ide putem jednostranih poteza, onda znači da nije zainteresovan napretkom svoje zemlje. To nije dobro i to nije dopustivo. Bitno je da EU prati situaciju, da jasno komunicira naše stavove. Očekujem da će biti iskorištene i domaće institucije, kao što je Ustavni sud koji ima niz mehanizama koji mogu i treba da budu aktivirani. Ali i treba da građani BiH, uključujući RS, znaju kakav je zaključak EU i da ne dopustimo ovakvo kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.“ 

Pusić: RS treba odustati od referenduma

Hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je u ponedjeljak da vodstvo Srba u Bosni i Hercegovini treba odustati od referenduma koji bi doveo u pitanje postojanje Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine na državnom nivou.

Pusić smatra da bi referendum doveo u pitanje Ustav Bosne i Hercegovine, a umjesto toga, kako smatra, pažnja se treba usmjeriti prema evropskoj agendi.

“Mislim da idemo prema tome da se nekako dogovori odustajanje od te ideje, jer to za posljedicu ima de facto dovođenje u pitanje Ustava Bosne i Hercegovine i svega drugoga što je Dejtonski sporazum sa sobom donio. Fokus treba biti na tome da Bosna i Hercegovina i [bh. entitet] Republika Srpska potpišu sporazum o početku provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju [s EU-om], tako da se s tim može krenuti. To je ključno i o tome će se razgovarati, a naravno i o toj ideji za referendum, gdje ja ne vidim drugog rješenja nego da se pažnja na neki način usmjeri na druge stvari i da se od toga odustane”, rekla je Pusić.

Pusić je dodala da niko nije ni očekivao da će stvari u Bosni i Hercegovini teći glatko i bez otpora i da ne treba odustajati već kod prve prepreke, poput ove najave referenduma.

“Ovakve stvari treba rješavati dogovorima i razgovorima, uklanjati ih i ići naprijed prema europskom usmjerenju. Ne treba bacati koplje u trnje kod svake prepreke. Kada bismo to radili, nikamo ne bismo stigli”, kazala je Vesna Pusić.

Prošle sedmice je Narodna skupština RS-a donijela odluku o raspisivanju referenduma u tom bh. entitetu kojim bi se dovelo u pitanje postojanje Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, ali i sve odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini u proteklih 20 godina.

Izvor: Al Jazeera