Evropski lideri traže pomoć azijskih država

Hollande: Azija je imala dosta koristi od našeg privrednog rasta (Reuters)

Evropski lideri otputovali su u ponedjeljak u Laos gdje žele, tokom samita u toj maloj siromašnoj državi, uvjeriti Aziju da su na putu da se izbore sa dužničkom krizom, prenosi Tanjug.

Vodeći evropski zvaničnici, uključujući predsjednika Francuske Francoisa Hollandea i premijera Italije Marija Montija, predvode napore podsticanja prijeko potrebne trgovine sa brzorastućim azijskim privredama, navode iz agencije AFP.

Hollande je naveo da je glavni cilj njegovog prvog putovanja u Aziju otkako je došao na vlast da prenese poruku kako je „Evropa i dalje ekonomska sila“.

„Ovdje sam da u to uvjerim države Azije, ali istovremeno da im kažem da i one imaju važnu ulogu u evropskom i globalnom privrednom rastu. Azija je imala dosta koristi od našeg privrednog rasta. Sada je vrijeme da oni podstaknu naš rast svojom tražnjom“, dodao je francuski lider.

Predsjednik Vijeća Evrope Herman Van Rompuy je, također, doputovao u Laos, državu sa šest miliona stanovnika, koja je na pragu članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i otvaranja svoje privrede u usponu.

Izgubljena decenija

Diplomatska ofanziva znak je da Evropa azijske uspješne privrede smatra veoma važnim.

„EU se nalazi usred izgubljene decenije i suočena je sa dugotrajnom recesijom i fiskalnom štednjom, pa se evropski politički i poslovni lideri okreću brzorastućim azijskim privredama u potrazi za ekonomskim spasom“, rekao je glavni ekonomista konsultantske kuće IHS Global Insight za Aziju Rajiv Biswas.

„Strateški značaj Azije za Evropu, kako politički tako i ekonomski, rapidno će rasti u narednoj deceniji.“

Azijsko-evropski samit, koji se održava svake druge godine, pruža priliku za jačanje trgovinskih veza između dvije regije koje zajedno čine skoro polovinu svjetske ekonomije.

„Mi smo u mogućnosti ponuditi im brojne oblasti investicija i trgovine. Mislim da postoje prilike za obje strane“, rekao je za AFP ministar vanjskih poslova Filipina Albert del Rosario.

Evropski lideri, također, mogli bi lobirati da premijer Kine Wen Jiabao uloži dio kineskih deviznih rezervi, najvećih na svijetu, u evropske fondove za spas.

Izvor: Agencije