Evropski lideri s Jinpingom o klimi i trgovini

Ocijenili smo da je susret neophodan jer se razgovori moraju održati na nivou Evrope, a ne samo Francuske, rečeno je u Macronovom kabinetu (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je na razgovor o trgovini i klimi kineskog predsjednika Xi Jinpinga, njemačku kancelarku Angelu Merkel i predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, priopćila je Elizejska palača.

Sastanak bi se trebao održati sljedećeg tjedna, prenosi AFP.

Na tom susretu, koji je francuski predsjednik predložio, Europljani žele “pronaći dodirne točke između Europe i Kine” u vezi s pitanjima poput multilateralizma i provedbe Pariškog sporazuma, ističe ured francuskog predsjednika.

“Ocijenili smo da je susret nužan jer se razgovori moraju održati na razini Europe, a ne samo Francuske, kako bismo obranili multilateralizam”, ističe Elizejska palača koja podsjeća da su “Francuska i Njemačka dugo išle prema Kini kao suparnice”.

Historijski susret

“To je povijesni susret koji je dio dugoročne perspektive, a prije summita EU-Kina 9. travnja i summita o putovima svile koji se krajem travnja održava u Kini”, obrazložio je Pariz koji ocjenjuje da je to “također važan korak Kine”.

Bit će to ujedno prigoda da Europljani objasne Kini svoje stajalište, pa i strategiju koju su definirali u Bruxellesu.

Susret se događa u trenutku dok traju trgovinski pregovori SAD-a i Kine u kojima “Europa ne kani biti puki promatrač”, dodao je isti izvor.

Izvor: Agencije