Evropski lideri odobrili sporazum o Brexitu

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u nedjelju je pozvao britanske parlamentarce da ratificiraju sporazum o Brexitu što ga je EU postigao s britanskom premijerkom Theresom May, kazavši da je riječ o jedinome mogućem sporazumu. 

“Ovo je najbolji mogući sporazum. Pozivam sve one koji ga trebaju ratificirati u Donjem domu britanskoga parlamenta da o tome vode računa. Ovo je najbolji sporazum za Veliku Britaniju, za Europu i jedini mogući sporazum”, rekao je Juncker, prenosi Hina. 

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk istaknuo je da bi EU trebala ratificirati sporazum o Brexitu na vrijeme, do 29. ožujka 2019. godine, dana službenog izlaska te zemlje iz EU-a.

Dodao je da bi u budućnosti s Britanijom trebalo “graditi što tješnje partnerstvo”. 

Tusk: Zauvijek prijatelji

“Zauvijek ćemo ostati prijatelji. I jedan dan više od toga”, kazao je Tusk. 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon izvanrednog nedjeljnog summita svih čelnika EU-a o sporazumu o razdruživanju i političkoj deklaraciji o budućim odnosima, ni Tusk ni Juncker nisu željeli nagađati što će se dogoditi ako britanska premijerka izgubi na parlamentarnom glasovanju. 

“Oni koji smatraju da će, odbacujući sporazum postići neki bolji sporazum, bit će razočarani”, kazao je Juncker.

I britanska premijerka Theresa May je nakon summita ustrvdila da je nacrt sporazuma postignut s Unijom “jedini mogući” dogovor.

“Dogovor koji je na stolu je najbolji mogući dogovor i jedini mogući”, rekla je May, kako prenosi Beta.

“Ako ljudi misle da se još može pregovarati, to nije slučaj”.

Ona je iz Bruxellesa pozvala britanske parlamentarce do podrže ovaj sporazum, najavila da će objaviti analizu ispregovaranog i da će o tome razgovarati s građanima, istaknuvši da će zemlja biti izložena “većoj nesigurnosti ako se sporazum odbaci”.

May: Nema drugog referenduma

May je također odbacila mogućnost drugog referenduma o Brexitu. 

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije odobrili su u nedjelju ujutro na izvanrednom summitu sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU-a, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Tusk je rekao kako je 27 članica odobrilo sporazum o britanskom napuštanju bloka te deklaraciju o budućim odnosima između EU-a i Britanije.

“EU27 je odobrila Sporazum o povlačenju i političku Deklaraciju o budućim odnosima EU-a i UK”, poručio je Donald Tusk na svojem Twitter profilu.

Lliderima 27 članica EU-a bilo je potrebno manje od jednog sata da jednoglasno odobre sporazum o Brexitu.

“Europsko vijeće poziva Europsku komisiju, Europski parlament i Vijeće EU-a da poduzmu neophodne korake kako bi osigurali da sporazum može stupiti na snagu 30. ožujka 2019. godine, čime bi se omogućilo uređeno povlačenje”, stoji u zaključcima sastanka EU 27, prenosi Tanjug.

Europsko vijeće odobrilo je i političku Deklaraciju koja određuje okvir za buduće odnose između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Juncker: Tragedija

“Europski vijeće ponavlja odlučnost Unije da u budućnosti bude u što bližem partnerstvu s Ujedinjenim Kraljevstvom u skladu s političkom Deklaracijom. Pristup Unije će nastaviti da biti definiran općim stavovima i principima utvrđenim u ranije dogovorenim smjernicama Europskog vijeća, navodi se u zaključcima summita.

Europski lideri su zahvalili i glavnom EU pregovaraču za Brexit Michelu Barnieru za sve napore i njegov doprinos održavanju jedinstva između država članica EU27 tijekom pregovora o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

 

Dužnosnici EU-a prije sastanka su ocijenili da je u pitanju “dobrar sporazum sa, a ne protiv UK” i pozvali britanski parlament da ga ratificira.

Jean-Claude Juncker izjavio je po dolasku na summit kako je odlazak Velike Britanije iz članstva u Uniji “tragedija”.

“To je tužan dan”, rekao je Juncker i dodao da napuštanje jedne zemlje kao što je Velika Britanija iz članstva u EU-u nije “trenutak za slavlje, već tužan trenutak, to je tragedija”.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je u subotu kako nitko nema razloga da bude sretan.

“Ali, barem je u ovo kritično vrijeme EU od 27 članica prošla test jedinstva i solidarnosti”, rekao je Tusk.

Tekst sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU-a te politička deklaracija o budućim odnosima usuglašeni su na razini pregovarača i sada bi na summitu trebali dobiti i političku potporu čelnika EU-a, prenosi Hina.

Španjolski premijer Pedro Sanchez izjavio je u subotu da su Madrid i London postigli dogovor o Gibraltaru, čime je bila otklonjena posljednja zapreka za usvajanje nacrta sporazuma o Brexitu.

Nakon samita – najteži posao

Nakon summita u nedjelju rekao je kako je pozicija Španjolske u vezi s Gibraltarom sada snažnija.

“To je Španjolsku stavilo u snažnu poziciju u pregovorima sa Ujedinjenim Kraljevstvom o Gibraltaru, kakvu do sada nismo imali”, rekao je Sanchez.

Španjolska je uoči summita zatražila izmjene u nacrtu sporazuma i izjavi o budućim odnosima, kako bi bilo jasno da će bilo kakve odluke o tom britanskom teritoriju biti donesene samo u izravnim pregovorima s Madridom.

Nakon summita EU-a slijedi najteži dio – britanska premijerka treba osigurati većinu u britanskom parlamentu, što je u ovom trenutku krajnje neizvjesno.

Čelnica male sjevernoirske stranke, Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlene Foster, koja vladajućim konzervativcima osigurava tanku većinu u britanskom parlamentu, izjavila je da neće moći podržati sporazum o razdruživanju u obliku u kojem je dogovoren.

Ona je kazala da je pogrešno reći da postoje samo dvije opcije: dogovor koji je ispregovarala May ili izlazak bez sporazuma.

Postoji i opcija boljeg sporazuma, smatra Foster. 

U Bruxellesu ne žele komentirati što bi se moglo dogoditi ako sporazum o razdruživanju ne prođe u britanskom parlamentu ili ako padne vlada premijerke May, ali kažu da se EU već neko vrijeme priprema i za scenarij Brexita bez sporazuma o razdruživanju, što bi bila najgora opcija.

Nakon nedjeljnog summita u Bruxellesu sve oči će biti uprte u London, u britanski parlament.

Premijerka May kaže da bi htjela da parlament glasuje prije parlamentarne stanke koja počinje 21. prosinca.

Ako sporazum dobije potporu u parlamentu, onda britanska vlada mora predložiti zakon o izlasku iz EU-a kao i provedbeni akt, što također može izazvati burne rasprave.

S europske strane potreban je pristanak Europskog parlamenta.

Za prihvaćanje izvještaja treba obična većina

Zastupnici Europskog parlamenta neće se o tome očitovati prije nego što sporazum dobije ‘zeleno svjetlo’ u britanskom parlamentu.

Ako se to dogodi, europski parlamentarci će pripremiti izvješće o sporazumu o razdruživanju i političkoj deklaraciji i onda glasovati na plenarnoj sjednici.

Za prihvaćanje izvješća potrebna je obična većina.

Glasovanje u Europskom parlamentu moglo bi se održati početkom 2019. godine, a teoretski je moguće da se to obavi i 28. ožujka 2019., zadnjeg dana plenarne sjednice prije izlaska Velike Britanije 29. ožujka 2019.

Nakon ratifikacije u Europskom parlamentu, sporazum o razdruživanju mora odobriti Europsko vijeće, najviše političko tijelo EU-a, koje okuplja šefove država ili vlada.

U Europskom vijeću sporazum mora dobiti kvalificiranu većinu – 72 posto od 27 zemalja članica (20 država članica) koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva EU-a.

Od 29. ožujka u ponoć Velika Britanija postaje treća zemlja u odnosu na EU i više ne može sudjelovati u donošenju odluka u tijelima EU-a.

Počinje teći prijelazno razdoblje u kojem Velika Britanija ostaje dijelom jedinstvenog tržišta i carinske unije, mora poštovati sva europska pravila i uplaćivati u europski proračun.

Prijelazno razdoblje do kraja 2022.

Prijelazno razdoblje je dogovoreno do kraja 2020. godine, a prema političkoj izjavi ono se može produljiti do najviše dvije godine, do kraja 2022.

Tek nakon 29. ožujka 2019. mogu formalno započeti pregovori o budućim odnosima, a podloga za te pregovore bit će politička deklaracija koja daje samo obrise tih budućih odnosa.

O sporazumu o razdruživanju pregovaralo se 17 mjeseci.

Najteže pitanje u pregovorima – pitanje granice na irskom otoku – riješeno je na način da će Velika Britanija i EU činiti jedinstveni carinski teritorij dok se ne postigne sporazum o budućim odnosima.

Na taj način će se izbjeći tvrda granica između Irske i Sjeverne Irske na što su se obje strane obvezale na samom početku pregovora kako bi sačuvali mirovni proces u Sjevernoj Irskoj.

Izvor: Agencije