Evropski lideri ne žele Junckera na čelu EK

Jean-Claude Juncker ostaje njemački favorit za predsjednika Evropske komisije, potvrdila je kancelarka Angela Merkel na sastanku sa kolegama iz Švedske, Britanije i Holandije.

Međutim, njihov je zajednički stav da prioriteti ovog mini samita, održanog u Švedskoj, nisu bile kadrovske odluke nego buduća evropska politika i njezini zadaci.

Iz Harpsunda je stigla slika ležerne atmosfere u kojoj su šefovi država  raspravljali o budućim personalnim pitanjima, ali i smjernicama buduće evropske politike.

“Dogovorili smo se o potrebi preduzimanja mjera za ukidanje preostalih prepreka na unutrašnjem tržištu i dodatnom poboljšanju analize o isplativosti uvođenja propisa. Već sada je potrebno početi razgovore sa svim zemljama članicama o reformi narednog budžeta Evropske unije“, kazao je švedski premijer Frederik Reinfeldt.

Holandski premijer Mark Rutte je rekao: “Ubrzo ćemo početi rad na agendi za modernizaciju evropske kooperacije i trebamo se vratiti temeljnim zadacima te se fokusirati na nova radna mjesta i ekonomski rast”.

Mnogi njemački mediji su ga prozvali “anti Juncker samit” s obzirom na to da su učesnici , osim kancelarke, jasni protivnici njegovog izbora na mjesto predsjednika Evropske komisije.

Podrška Merkel

Domaćin samita potvrdio je rješavanje tog pitanja krajem juna na samitu šefova država ili vlada, a Angela Merkel podršku svom kandidatu.

“Kadrovske odluke nisu bile glavna tema našeg sastanka, međutim ja sam pomenula i opet ću to ponoviti – za mene je Jean-Claude Juncker kandidat za predsjednika Komisije i voljela bih ga vidjeti na toj poziciji. To sam rekla u Njemačkoj, to sam rekla ovdje. Iako, ponavljam, to nije bila glavna tema našeg sastanka”, kazala je Merkel.

Iako ga nije direktno pominjao, britanski premijer jasno je dao do znanja da nije promijenio svoje protivljenje imenovanju Junckera.

David Cameron je poručio da želi ostaviti Britaniju u reformiranoj EU i da su potrebni pravi ljudi na čelnim mjestima kako bi proveli stvarne reforme.

On je rekao: “Želim da Britanija ostane u reformiranoj EU. To je moj cilj, jer mislim da je to dobro i za Britaniju i za EU. Pristup koji EU zauzme od sada do tada bit će veoma važan. Europa mora biti otvorenija i trebaju joj lideri koji je mogu odvesti u tom smjeru”.

Pojedini njemački analitičari smatraju da je u pozadini ovog mini samita razgovarano o mogućnostima pod kojima bi i ostali učesnici mogli dati podršku njemačkom favoritu.

Izvor: Al Jazeera