Evropski liberali ne vjeruju u fer izbore u Srbiji

Žalimo zbog odluke da se izbori u Srbiji održe 21. juna u odsustvu dogovora vlasti i opozicije, poručili su liberali iz Evropskog parlamenta (EPA)

Duboku zabrinutost stanjem demokratije u Srbiji i uslovima u kojima će biti održani predstojeći izbori 11 zastupnika u Evropskom parlamentu iz liberalne grupe “Obnovimo Evropu” izrazilo je u pismu evropskom komesaru za susjedstvo i proširenje Oliveru Varheliyu.

Regionalni internet portal European Western Balkans je prenio to pismo, u kojem su evropski liberali ukazali Varhelyiu na “veliko nazadovanje u pogledu posvećenosti Vlade i političkog vodstva Srbije osnovnim evropskim i demokratskim vrijednostima”.

“Duboko smo zabrinuti zbog onoga što izgleda kao sve veći jaz između izjava i obaveza koje su srbijanske vlasti preuzele i ispunjavanja i poštovanja tih obaveza u stvarnosti”, napisali su evropski zastupnici iz treće najveće grupe u EP-u, kojoj, između ostalih, pripada partija predsjednika Francuske Emmanuela Macrona.

Zemlja s hibridnim režimom

“Žalimo zbog odluke da se izbori održe 21. juna, u odsustvu dogovora vlasti i opozicije, koji je mogao spriječiti bojkot dijela opozicije. Takav dogovor bi, također, povećao legitimitet izbora”, piše u pismu, prenosi Beta.

“Da stvar bude još gora, u svjetlu neizbalansiranog medijskog izvještavanja, povećanog pritiska na pojedince i civilno društvo kritično prema Vladi te prema nezavisnim analizama stanja demokratije, Srbija je nedavno klasificirana kao hibridni režim. Zbog toga vjerujemo da će izbori u takvoj atmosferi biti daleko od fer i demokratskih”, piše u pismu.

Po ovogodišnjem izvještaju Freedom Housea “Države u tranziciji”, Srbija je prvi put od 2003. godine svrstana u nižu kategoriju “hibridnog režima”, dok je ranije bila u višoj kategoriji “polukonsolidiranih demokratija”.

Zastupnici su napisali da su “sve zabrinutiji zbog rastućeg utjecaja Rusije i Kine i izjava srbijanskih vlasti o Evropskoj uniji” koje “bacaju sjenku sumnje na stvarnu posvećenost političkog vodstva Srbije zajedničkoj evropskoj budućnosti”, piše u pismu.

Napisali su da je “Srbija, uprkos često tragičnoj prošlosti, napravila značajan napredak na putu ka EU”, a da su “izjave političkih lidera još više razočaravajuće kada se uzme u obzir podrška EU-a i činjenica da je ona najveći trgovinski partner Srbije”.

Poštovanje vrijednosti i pravila

Po mišljenju evropskih zastupnika, potrebno je da “EU pojača svoje napore za dovođenje Srbije u grupu zemalja s funkcionalnom demokratijom” te predlažu ne samo praćenje predstojećih izbora, već i analizu utjecaja sredstava koje je EU dodjelila na stanje demokratije u Srbiji.

Unija će, piše u pismu, i poslije junskih izbora “morati insistirati na nedvosmislenoj posvećenosti Vlade Srbije evropskoj perspektivi i poštovanju zajedničkih vrijednosti i pravila”.

Liberali komesara Varhelyia, “u svjetlu… strateškog interesa EU-a da Zapadni Balkan i posebno Srbija budu stabilni i prosperitetni”, pozivaju da bude “dodatno pažljiv kada je riječ o trenutnom razvoju događaja u Srbiji i da oni budu adekvatno predstavljeni u najavljenom godišnjem izvještaju Evropske komisije o Srbiji”.

Na kraju pisma autori pozivaju Varhelyia da “podsjeti vlasti u Srbiji da bezuslovno ispune svoje prethodno preuzete obaveze pred predstojeće parlamentarne izbore”.

Izvor: Agencije